Linkovi

Putnièki avion pao u Njujorku - 2001-11-12


Putnièki avion na liniji za Dominikansku republiku pao je jutros u njujorškom predgradju Kvins, sa više od 250 putnika i èlanova posade. Kompanija Ameriken erlajns je saopštila da je izgubila jedan avion tipa Erbas A-300, kratko vreme pošto je uzleteo sa njujorškog aerodroma Kenedi. Amerièka Federalna uprava za civilno vazduhoplovstvo je saopštila da za sada ne može da kaže šta je uzrokovalo pad aviona.

Prilikom pada u gusto naseljen deo grada, avion je zapalio nekoliko zgrada. Do današnje nesreæe je došlo dva meseca pošto su teroristi otetim avionima udarili u Svetski trgovinski centar u Njujorku i Pentagon u Vašingtonu, izazvavši smrt oko 5 hiljada ljudi. Federalni istražni biro kaže da za sada nema indikacija da se radi o teroristièkim napadu.

Predsednik Buš je otkazao planiranu konferenciju za medije kako bi sa svojim savetnicima razgovarao o najnovijoj nesreæi. Gradonaèelnik Njujorka Rudolf Djuijani je izrazio nadu da je današnja nesreæa izolovan incident. Spasilaèke ekipe na licu mesta tragaju za preživelima.

Svi veæi aerodromi u okolini Njujorka, kao i svi mostovi i saobraæajni tuneli su zavoreni, a iznad mesta nesreæe patroliraju lovci amerièkog ratnog vazduhoplovstva. Oko zgrade Ujedinjenih nacija, u kojoj se održava sednice Genreralne skupštine, zabranjen je saobraæaj za vozila i pešake.

XS
SM
MD
LG