Linkovi

Buš steže finansijski obruè oko terorista - 2001-11-07


Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer kaže da Bušova administracija pooštrava mere prema infrastrukturi koju teroristi koriste za pribavljanje novca. Sekretarijat za finansije je uvrstio još 62 grupe u svoju sve dužu listu onih za koje se veruje da finansiraju bin Ladenovu teroristièku mrežu al-Kaida. Spiskom su obuhvaæeni raèuni u Somaliji, Lihtenštajnu, na Bahamima, u Švedskoj, Kanadi, Australiji, Italiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bušova administracija je zatraila od vlada tih zemalja da zamrznu odredjene raèune. Švajcarska policija je zadržala dvojicu Egipæana - suosnivaèa kompanije al-Taka, koja se nalazi na spisku Sekretarijata za finansije. Ari Flajšer kaže da su amerièki istražitelji takodje preduzeli korake protiv devet kompanija koje se bave transferom novca, U državama Vašington, Minesota, Masaèusets i Ohajo:

”Od jutros u deset sati po lokalnom vremenu, agenti Sekretarijata za finansije i Carinske službe predali su naredjenja o blokiranju raèuna i zapoèeli prikupljanje dokaznog materijala na nekoliko lokacija širom Sjedinjenih Država, a kao rezultat toga dokazni materijal se prenosi na bezbedna mesta,“ rekao je Ari Flajšer.

On je dodao da je potraga za teroristièkim finansijama isto tako važna kao bombardovanje teroristièkih logora u Avganistanu:

”Predsednik je jasno predoèio da æe se rat protiv terorista voditi na nekoliko frontova. Mnogo slušamo o vojnoj kampanji, iz oèiglednih razloga, i Petagon vam o tome šalje informacije. Ali predsednik smatra da je rat na finansijskom planu isto toliko važan. Sposobnost Sjedinjenih Država, i vlada širom sveta, da poènu da guše izvore finansiranja koje teroristi koriste za svoje operativne misije je jedan od kljuènih èinilaca za dobijanje ovog rata. Što manje novca budu imali to æe manje misija moæi da sprovedu,“ rekao je predstavnik Bele kuæe.

Ari Flajšer je dodao da ni jedna pojedinaèna akcija neæe zaustaviti teroriste u premeštanju svog novca sa jednog skrovitog mesta na drugo. Ali, kako je rekao, trajna, medjunarodna kampanja napadanja teroristièkih finansijskih izvora naneæe udarac njihovoj sposobnosti da nastave sa sprovodjenjem nasilja.

XS
SM
MD
LG