Linkovi

Nema odmora u ratu protiv terora - 2001-11-05


Sjedinjene Države vode rat protiv meðunarodnog terorizma. To je akcija preduzeta u samoodbrani.

Septembra 11. - što niko nikada neæe moæi da zaboravi - Sjedinjene Države su napadnute sa neverovatnom surovošæu. Hiljade su ubijene kada su teroristi iz mreže “Al kaide” Osame bin Ladena oteli avione i naleteli na Svetski trgovinski centar i Pentagon. Sada se amerièke, britanske i koalicione snage bore sa teroristima iz “Al kaide” i talibanskog režima koji im pruža utoèište u Avganistanu. Pojedinci su pitali da li trebalo prekinuti rat protiv terorizma tokom muslimanskog svetog meseca ramazana, koji poèinje 17. ovog meseca. Meðutim, kao što je rekla predsednikova savetnica za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, “najbolje što možemo da uèinimo za ceo svet, za sve saveznike u koaliciji, bili oni muslimani ili ne, jeste da obezbedimo da ovaj rat protiv terorizma bude uspešan. A to znaèi da moramo da završimo misiju”.

Uistinu, Sjedinjene Države su daleko od toga da su usamljene u shvatanju da u borbi za opstanak ne može biti zastoja. Tokom ramazana godine 624, muslimanski prorok Muhamed je bio pobednik u bitci kod Badra. Muhamed je takoðe tokom ramazana zapoèeo kampanju za ponovno zauzimanje Meke.

Muslimani su tokom vekova èesto ratovali tokom ramazana - ili na praznike drugih religija. Istaknuti primer je rat koji su Egipat i Sirija povele 1973. protiv Izraela - na jevrejski praznik Jom Kipur. S obzirom da se taj rat takoðe vodio tokom ramazana, on se u arapskim zemljama i zove ramazanski rat. Proteklih decenija su voðeni brojni ratovi na Bliskom istoku, u kojima su muslimani èesto bili na obe strane. Meðu tim ratovima su iransko-iraèki rat tokom 1980-ih i dugotrajni graðanski ratovi u Libanu i Alžiru. U svim tim ratovima, borbe su se nastavljale i tokom ramazana.

Isto važi i za borbe u Avganistanu, i u pogledu borbe Avgana protiv sovjetskih okupatora i kasnijih meðusobnih borbi razlièitih avganskih frakcija, ukljuèujuæi Taliban. Kako se bliži ovogodišnje obeležavanje ramazana, Sjedinjene Države i druge zemlje, meðu kojima su i muslimanske, strepe od novih teroristièkih napada. Koalicija nema drugi izbor do da krene na sam izvor terorizma u Avganistanu i iskoreni teroristièke organizacije drugde. Kao što je rekao amerièki predsednik Džordž Buš, “neprijatelj neæe zastati tokom ramazana, pa neæemo ni mi”.

XS
SM
MD
LG