Linkovi

UNMIK i Srbija potpisale dokument o Kosovu - 2001-11-05


Dokumentom se potvrðuju osnovni principi Rezolucije 1244 i obaveze iz te Rezolucije vezane za bezbednost i ljudska prava, povratak raseljenih izbeglica a potpisnici dokumenta naveli su da su rešeni da se aktivno posvete otklanjanju opravdane zabrinutosti Srba i drugih zajendica na Kosovu i Metohiji. Posle stavljenog potisa na ovaj dokument novinarima se obratio šef državnog centra Nebojša Èoviæ i rekao da æe vlasti u Beogradu do 17. novembra raditi na tome da što više Srba izaðe na izbore. ”Ovaj dokument pokazuje da se mi ne odrièemo Kosova i Metohije,“ rekao je Èoviæ. U zajednièkom dokumentu vlasti iz Beograda i UNMIK–a na više mesta spominje se Republika Srbija kao jedan od faktora u rešavanju problema na Kosovu. To je prvi put da meðunarodna zajednica stavlja svoj potpis na neki akt o Kosovu u kojem se koristi reè »Srbija«.

Prema još nepotpunim rezultatima na juèe održanim lokalnim izborima u 18 opština u Srbiji pobedile su sa gotovo podjednakim brojem glasova Socijalistièka partija, koalicija Demokratska opozicija Srbije i Demokratska stranka Srbije koja je na ove izbore izašla mimo zajednièke liste DOS–a, radikali su dobili oko 7 odsto, a Srpski pokret obnove oko 6,7 odsto glasova biraèa. Èlan Upravnog odbora Centra za slobodne izbore i demokratiju Zoran Luèiæ izjavio je da su ovi lokalni izbori pokazali da ni jedna partija pojedinaèno nema apsolutnu veæinu i da se nisu potvrdila oèekivanja da æe DSS ubedljivo pobediti tako što æe preuzeti glasove Socijalistièke partije Srbije. ”Izbori su pokazali vrlo zanimljivo mišljenje biraèkog tela, a ono kazuje da DOS u postojeæoj formi na republièkom nivou mora da se održi i na lokalnom nivou,“ rekao je Luèiæ.

Saradnik Instituta društvenih nauka Zoran Lutovac ocenio je da su dopunski lokalni izbori potvrdili da je odnos Demokratske stranke Srbije i ostatka DOS-a otprilike jednak i da novi republièki izbori ne bi doveli do stabilizacije prilika, veæ do zaoštravanja situacije pa ih zato ne bi trebalo raspisivati pre nego što DOS ispuni predizborna obeæanja i ne utvrdi novi poredak u društvu. Novi republièki izbori izvršili bi jedino preraspodelu snaga unutar DOS–a a èini se da je to moguæe i bez izbora, rekao je Lutovac.

XS
SM
MD
LG