Linkovi

SAD jaèaju saradnju sa antitalibanskim grupama u Avganistanu - 2001-11-03


Visoki funkcioner Sekretarijata za odbranu, kontra-admiral Džon Staflbim (John Stufflebeam) rekao je da obaveštajni izvori ukazuju da neka plemena na jugu Avganistana sada aktivno vode borbe protiv talibanskih snaga: ”Video sam izveštaje u kojima se navodi da plemena na jugu više ne podržavaju Taliban. U izveštajima se ukazuje da neka od tih plemena vode borbe protiv Talibana - mi se svakako nadamo da je to taèno“, rekao je kontra-admiral Staflbim.

Amerièki funkcioneri za odbranu kažu da su amerièke specijalne jedinice veæ rasporedjivane u Avganistanu, da bi se zatim povukle, u nastojanju da uspostave kontakte sa antitalibanskim grupama. Kontra-admiral Staflbim je priznao da kontakti amerièkih snaga sa grupama na jugu nisu toliko bliski kao u sluèaju sa opozicionim Severnim savezom. Medjutim, on je odbio da komentariše bilo kakve vidove pomoæi koju su amerièke snage možda dale grupama na jugu. U brifingu za novinare u Pentagonu kontra-admiral Staflbim je rekao da amerièki vazdušni udari po snagama Talibana na liniji fronta protiv Severnog saveza postižu efekte. U pogledu amerièkih nastojanja da se pronadje i uhvati vodja Al-Kaide, Osama bin Laden, Staflbim je rekao da je bin Laden za sada izbegao te pokušaje ali da se obruè oko njega steže: ”Stežemo obruè. Uvereni smo da to èinimo efikasno. Odluèni smo da izvršimo taj zadatak, za šta imamo sredstva. To je samo pitanje vremena“, rekao je predstavnik Pentagona. Ta sredstva verovatno ukljuèuju i najusavršeniju izvidjaèku letelicu kojom SAD raspolažu.

Funkcioneri Pentagona su potvrdili da je data naredba za rasporedjivanje špijunske letelice Global Hawk, bez ljudske posade, zajedno sa avionima tipa Džei Starz, sa ljudskom posadom. Ove letelice su u stanju da prate kretanje velikog broja vozila na zemlji, èak i u teškim vremenskim prilikama. Bespilotna letelica Global Hawk ima daleki domet, leti na velikim visinama i u stanju je da se dugo zadrži iznad odredjenog podruèja i da prenosi komandantima na terenu snimke i druge izvidjaèke podatke.

XS
SM
MD
LG