Linkovi

Pakistan, Avganistan i nuklearno oružje - 2001-11-02


Veæ preko nedelju dana ništa se ne zna o dvojici nauènika, Baširudinu Mehmudu i C-A Hanu. Bolje poznati Mehmud je godinama igrao važnu ulogu u pakistanskom nuklearnom programu, da bi pre dve godine napustio program pošto se ogorèeno usprotivio predlogu tadašnjeg premijera Navaza Šarifa da Pakistan potpiše ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba. I Pakistan i Indija su vršili nuklearne probe 1998. i još uvek nisu potpisali pomenuti ugovor... C-A Han je manje poznat javnosti, ali obojica su poznati pakistanskim vlastima i po tome što su bili angažovani u prikupljanju sredstava za pomoæ talibanima... Portparol pakistanskog predsednika, general major Rašid Kureši izjavio je da su dvojica nauènika pritvoreni zbog svojih aktivnosti u priolog talibana, a ne zbog ekspertize u domenu nuklearnog istraživanja: ”Želim da pojasnim da ni jedan ni drugi nisu imali nikakve veze sa oružanim programom. Zabrinutost s tim vezi je pogrešna. Što se tièe prirode saslušanja -- njih dvojica se nalaze na èelu jedne nevladine organizacije, a u proteklih nekoliko meseci pokušavamo da identifikujemo ljude koji predvode takve organizacije i da ih registrujemo u skladu sa zakonom. Takodje je bilo pitanja o razlozima njihovih poseta Avganistanu“.

Profesor fizike na univerzitetu Kvaid-i-Azam u Islamabadu, Pervez Hudbhoj, koji je dobro upoznat sa nuklearnim programima Pakistana i Indije, kaže da Pakistan tokom proteklih nekoliko godina sledi dve strategije u razvoju nuklearnog naoružanja: jedna se bavi obogaæenim uranijumom, a druga preradom plutonijuma... Do nedavno, dodaje profesor Hudbhoj, Baširudin Mehmud je znao o izradi nuklearnih bombi na bazi plutonijuma više nego bilo ko drugi u Pakistanu: ”Pre no što se pojavilo sporno pitanje ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, Baširudin Mehmud je bio šef reaktora Kušab koji ima jednu jedinu svrhu -- da proizvodi obogaæeni plutonijum“.

Pervez Hudbhoj dodaje da je Mehmud do ostavke bio direktno angažvan u proizvodnji nuklearnog naoružanja. Veruje se da Pakistan poseduje dovoljno materijala za izradu oko 30 nuklearnih bombi... Pakistanski listovi pišu da vlasti Mehmuda i Hana takodje ispituju o aktivnostima nekih njihovih bivših kolega koji još uvek rade na pakistanskom nuklearnom programu. Pervez Hudbhoj napominje da u nuklearnim laboratorijama u Pakistanu vlada rasprostranjeno nezadovoljstvo zbog amerièkih vazdušnih napada na ciljeve u Avganistanu koji se vezuju za vojne i teroristièke aktivnosti: ”Unutar nuklearnog establišmenta prisutno je izraženo anti-amerièko raspoloženje koje æe rasti uporedo sa nastavkom bombardovanja. Na šta æe takvo raspoloženje nagnati pojedince koji rade u tom establišmentu -- ostaje otvoreno pitanje, ali ja verujem da su prisutne ozbiljne opasnosti“.

Pervez Hudbhoj kaže da nuklearno oružje može da se širi transferom bombi ili jezgra bombi -- što je prilièno neverovatno -- ili pak transferom malih kolièina obogaæenog nuklearnog materijala, kao što je uranijum. Medjutim, pakistanski nauènik dodaje da je direktno, praktièno iskustvo najvredniji resurs u izradi nuklearnog naouržanja, i da stoga ima razloga za zabrinutost u sluèaju Bašriduna Mehmuda i C-A Hana.

XS
SM
MD
LG