Linkovi

Sjedinjene Države æe nastaviti sa napadima na Avganistan tokom Ramazana - 2001-11-02


Kondoliza Rajs kaže da vojna akcija mora da bude nastavljena pošto Amerika ima zadatak koji mora da obavi: ”Sjedinjene Države su 11. septembra napadnute sa neverovatnom brutalnošæu. Mi i dalje brinemo zbog moguæih novih napada. Nemamo izbora osim da nastavimo da vršimo udare na izvor terorizma u Avganistanu kao i da nastavimo sa pokušajima da iskorenimo teroristièke organizacije ma gde delovale. Ne možemo sebi da dozvolimo da zastanemo“.

Lideri zemalja sa velikom muslimanskom populacijom traže od SAD da obustave napade na ciljeve Talibana i terorista za vreme muslimanskog svetog meseca Ramazana. Medjutim, gospodja Rajs kaže da ne veruje da æe neprijatelj obustaviti svoje akcije u tom periodu: ”To je neprijatelj preme kojem treba delovati agresivno i do kraja. Mi æemo nastaviti to da èinimo. Moramo da nastavimo sa vojnom akcijom“.

Tokom razgovora sa novinarima u Beloj kuæi ona je takodje govorila o raznim frontovima na kojima se vodi borba protiv terorizma, napomenuvši da æe predsednik Buš u govoru sledeæe nedelje obavestiti naciju o tome šta se preduzima da bi se prekinuo dotok novca teroristima. Taj govor predsedenika Buša æe biti deo šireg nastojanja njegove administracije da jasno izloži svoje stavove javnosti u zemlji, kao i u inostranstvu. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je juèe saopštio da æe SAD preduzeti aktivnije korake u komuniciranju sa svetskom javnošæu, osnivanjem informativnih centara u Vašingtonu, Londonu i Islamabadu: ”Imamo posla sa režimom koji laže ne samo sopstveni narod veæ i svoje susede i narod SAD, Pakistana i drugih zemalja širom sveta“.

Gospodin Flajšer je rekao da su predstavnici Talibana lagali kada su juèe izneli tvrdnju da su pritvorili amerièke dražavljane. On je rekao da nijedan Amerikanac nije u rukama Talibana osim dve humanitarne radnice koje su uhapšene pre nego što je rat protiv terorizma zapoèeo. Predstavnik Bele kuæe je takodje odbacio kao uobièajenu propagandu vest o pismu koje je Osama bin Laden navodno dostavio kabulskom predstavništvu arapske satelitske tv stanice Al-Džazira, u kojem se Muslimani u Pakistanu pozivaju da ustanu u odbranu Islama.

XS
SM
MD
LG