Linkovi

Ujedinjene nacije ne znaju kada bi moglo biti pronadjeno politièko rešenje za Avganistan - 2001-11-01


Lahdar Brahimi je izrazio uverenje da u avganistanskom narodu postoji nova volja za rešenje problema i kreiranje stabilne vlade. On je istakao da su Ujedinjene nacije i medjunarodna zajednica takodje rešeni da pomognu:

”Da li æemo uspeti? Nadamo se. Daæemo sve od sebe. Medjutim, to zavisi od gradjana Avganistana. To takodje zavisi od predanosti medjunarodne zajednice i zemalja koje su najbliže Avganistanu, a posebno njegovih suseda,“ rekao je Brahimi. Nastojanja beleže neznatan uspeh i brojne indikacije ukazuju na problem starih rivalstava. Avganistanski izgnanici su održali nekoliko sastanaka bez solidnih rezultata, a neslaganja medju rivalskim frakcijama koje se nadaju da æe se okupiti oko bivšeg kralja dovela su do odlaganja još jedne konferencije koja je trebalo da bude održana u Turskoj. Gospodin Brahimi je apelovao za strpljivost, rekavši da je potrebno vreme da se povežu svi konci:

”Radiæemo što je brže moguæe,“ kaže on. ”Ponavljam, smatram da gradjani Avganistana imaju odgovornosti. Na žalost ne mogu vam pružiti bilo kakav vremenski okvir u kojem æe naša kampanja zabeležiti uspeh.“ U medjuvremenu, ambasador Tailibana u Islamabadu - pošto nije uspeo da izdejstvuje sastanak sa izaslanikom Ujedinjenih nacija - rekao je za Lahdara Brahimija da je pristrasan i da radi za Ameriku.

Humanitarni funkcioneri Ujedinjenih nacija nastavljaju da se sastaju sa vodjama Talibana. Ali, prema reèima Lahdara Brahimja:

”U ovom konkretnom momentu, uzevši u obzir situaciju, mislimo da nažalost nema mnogo koristi da bilo ko razgovara sa vodjama Talibana. Naprotiv, razgovori sa njima mogli bi da daju pogrešan utisak svim stranama.“ Na pitanje da li postoji moguænost da elementi Talibana igraju bilo kakvu ulogu u buduæoj avganistanskoj vladi, gospodin Brahimi je kratko odgovorio: ” Ne znam“. Izaslanik Ujedinjenih nacija putuje sada u Iran, gde æe nastaviti sastanke sa ciljem da se formira vlada u kojoj bi bili zastupljeni predstavnici brojnih avganistanskih plemena i frakcija.

XS
SM
MD
LG