Linkovi

U razgovorima sa Rusijom se postiže napredak - 2001-11-01


Bela kuæa se nada da æe dogovor biti postignut i pre no što Vladimir Putin sredinom novembra dodje u SAD. Medjutim, savetnik predsednika Buša za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, pokušala je da ostavi utisak da SAD ne oèekuju previše:

"Smatramo da smo ostvarili bolje medjusobno razumevanje, da ostvarujemo napredak. Ali, upozoravam da ne treba oèekivati konkretne dogovore u konkretnim vremenskim okvirima."

Pregovori izmedju Moskve i Vašingtona traju mesecima. Bela kuæa želi da isproba i razmesti raketni štit -- što iziskuje kršenje ugovora o antibalistièkim raketama koji je sklopljen tokom hladnog rata. Rusija želi da se taj ugovor održi, ali isto tako se zalaže i za dalekosežna smanjenja arsenala ofanzivnog oružja... U duhu nove saradnje ostvarene zajednièkim ratom protiv terorizma, Vašington i Moskva sada traže kompromis. Prema reèima Kondolize Rajs, SAD i Rusija se kreæu putem novih odnosa u domenu bezbednosti:

"Te odnose sa Rusima gradimo veæ duže vreme i ostvarujemo postojan napredak," izjavila je ona.

Kondoliza Rajs je ukazala da je predsednik Buš i ranije govorio da je nivo ofanizvnog naoružanja u amerièkim snagama previsok, ali je odbila da potvrdi izveštaje da æe se SAD možda složiti sa Rusijom da se zalihe strateških nuklearnih bojevih glava smanje èak za dve treæine... Savetnik za nacionalnu bezbednost je naglasila da Bušova administracija privodi kraju preispitivanje svojih strateških snaga i da æe na osnovu tih zakljuèaka utvrditi razmere amerièkog arsenala ofanzivnog oružja.

"To je interno preispitivanje; ne radi se o razgovorima sa Rusima o ravnoteži broja bojevih glava."

Kondoliza Rajs je izjavila da SAD žele da se ograde od one vrste sporazuma u okviru kojih bi se Vaštington i Moskva dogovarali o reciproènom i srezmernom smanjenju odredjenih oružanih sistema. To je, kaže ona, stari naèin razmišljanja, jer u današnjem svetu, redukcije arsenala treba da budu zasnovane na opasnostima sa kojima je svaka zemlja suoèena, i sa njenim konkretnim potrebama u domenu osujeæenja napada.

XS
SM
MD
LG