Linkovi

Ruski kosmonauti se vratili na Zemlju - 2001-10-31


Troèlana posada - francuski astronaut Klodi Enjer i ruski kosmonauti Viktor Afanasijev i Konstantin Kozejev - bezbedno se spustila kod Džezkazgana, u Kazahstanu, nešto posle pola dva ujutro, po srednjoevropskom vremenu. Za sve troje se kaže da su u dobrom stanju, iako se gospodja Enjer požalila da su ponovni ulazak u atmosferu i spuštanje na Zemlju bili mnogo teži od lansiranja.

Ova Francuskinja i prva Evropljanka koja je posetila Medjunarodnu orbitalnu stanicu, izjavila je da je misija protekla u redu i da joj je žao što nije bila duža. To je bio njen drugi let sa ruskom posadom. 1996. godine ona je provela 16 dana na orbitalnoj stanici Mir.

Glavni zadatak troèlane posade bila je isporuka kapsule tipa Sojuz TM-32. Pored toga što se koristi kao prevozno sredstvo za dopremanje posada na Medjunarodnu orbitalnu stanicu ta kapsula može da služi i kao brod za spasavanje u sluèaju opasnosti. Predvidjeno je da se kapsula zamenjuje svakih 6 meseci.

Rusko-francuska posada je takodje, zajedno sa sadašnjom posadom stanice Alfa - Amerikancem Frenkom Kalbertsonom i Rusima Vladimirom Dežurovom i Mihailom Turinom - uèestvovala u obavljanju raznih eksperimenata. Gospodja Enjer je reumatolog i neurofiziolog.

XS
SM
MD
LG