Linkovi

UN pokušavaju da dogovore politièko rešenje - 2001-10-29


Lakdar Brahimi je zapoèeo niz sastanaka sa pakistanskim funkcionerima. Zvaniènici Ujedinjenih nacija kažu da on planira da se narednih dana sastane i sa brojnim Avganistancima. Talibanski ambasador u Pakistanu Abdul Salam Zaif je izjavio kako se nada da æe se sastati sa izaslanikom svetske organizacije.

Zaif kaže da je bio u kontaktu sa Brahimijem i da bi sutra trebalo da se sastane sa njim. Medjutim, portparol Ujedinjenih nacija u Pakistanu, Erik Falt, kaže da sastanak još nije ugovoren.

”Poznato je da je ambasador Zaif tražio sastanak sa gospodinom Brahimijem. Predstavnikov program za sutra je potpuno ispunjen i mislim da on neæe imati vremena da se sastane sa predstavnikom Talibana. Nisam do sada èuo da æe i on biti primljen, a svakako ne sutra.“

Gospodin Falt je odbio da kaže da li æe taj sastanak biti zakazan za kasnije ove nedelje. U medjuvremenu, visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Rud Lubers je pozvao Pakistan da pokaže veæu fleksibilnost u odredjivanju kojim izbeglicama æe dozvoliti ulazak u zemlju. Njegov predstavnik Ron Redmond kaže da se za sada ulazak odobrava samo ženama, deci, starijim i bolesnim osobama, ali da opasnost preti i drugima.

”Šta je sa mladiæima koji su izloženi prisilnoj regrutaciji? Èujemo da je to problem ne samo sa Talibanom veæ i sa Severnim savezom. To bi mogao da bude primer te poveæane fleksibilnosti koju bismo želeli da vidimo priliko primanja ljudi u Pakistan,“ rekao je Falt.

Funkcioner avganistanske ambasade u Pakistanu, Sohail Šahin, gnevno je odbacio tvrdnje da talibanske snage prisilno regrutuju izbeglice. Pakistanska vlada odbija zahteve Ujedinjenih nacija da otvori granicu sa Avganistanom, pravdajuæi se da je veæ preoptereæena. Tri miliona Avganistanaca je izbeglo u Pakistan pre poèetka amerièkih napada, a funkcioneri kažu da ih je na hiljade prešlo granicu poslednjih nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG