Linkovi

Predstavljen izveštaj o zloèinima na Kosovu - 2001-10-29


U izveštaju na oko 600 strana navodi se da odgovornost za zloèine poèinjene na Kosovu, tokom i posle NATO bombardovanja, snosi bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Miloševiæ i njegovo vojno i politièko rukovodstvo. Istraživaè Hjuman rajts voèa Fred Abrahams izjavio je da je u izveštaju dokumentovana zloupotreba srpske i jugoslovenske vojske i policije kao i da je kampanj na Kosovu sistemski koordinisana iz centra politièke moæi, a neki od tih ljudi i danas su na važnim položajima, kao što su naèelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavkoviæ, šef javne bezbednosti srpske policije Sreten Lukiæ i poslanik Nikola Šainoviæ.

Abrahams je naveo da su zastrašivanja, silovanja i pljaèkanja bila pažljivo isplanirane i da su se uklapala u vladine stateške ciljeve. Prema izveštaju ove nevladine organizacije i Oslobodilaèka Vojska Kosova (OVK) je ubijala i otimala civile u vreme i posle rata a kada je reè o odgovornosti NATO pakta, tvrdi se da taj savez nije poèinio ratne zloèine veæ da nije spreèio stradanje civila prilikom bombardovanja. Savetnik jugoslovenskog predsednika za ljudska prava Gradimir Naliæ odao je priznanje Hjuman rajts voèu na rasvetljavanju zloèina na Kosovu a kao trn u oku ocenio je objavljivanja ovog izveštaja svega tri dana pre pojavljivanja Slobodana Miloševiæa pred Haškim tribunalom.

Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandiæ ocenila je izveštaj veoma važnim izvorom informacija za sudove u zemlji, ali i Haški tribunal a na pitanje šta u izveštaju nedostaje, Kandiæeva je odgovorila da je odgovornost OVK nije jednako dobro dokumentovana kao što je deo izveštaja koji se odnosi na odgovornost srpske i jugoslovenske vojske i policije. Moj utisak je da je tu bilo obrazivosti, rekla je Nataša Kandiæ. Izveštaj Hjuman rajts voèa bavio se prošlošæu, a Kosovo za nešto više od dve nedelje oèekuju opšti izbori na kojima je još neizvesno uèešæe Srba. Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami izrazio je danas oèekivanje da æe do kraja ove nedelje biti doneta odluka o eventualnom uèešæu Srba na kosovskim izborima i ocenio da predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica neæe bežati od svoje odgovornosti pri donošenju te odluke, ali da bi u odluèivanju trebalo da uèestvuju i ostali nadležni državni organi. Potrebne su èvrste garancije meðunarodnih misija na Kosovu pred odluku o izlasku na izbore i zato oèekujemo da eventualno bude potpisan zajednièki dokument koji bi predstavljao odreðenu garanciju Srbima i ostalom nealbanskom stanovništvu Kosova da æe se stanje u toj pokrajini popraviti, rekao je Šami.

XS
SM
MD
LG