Linkovi

Bar jedan od uhapšenih u Bosni je imao veze sa al-Kaidom - 2001-10-26


U razgovoru sa novinarima, u sedištu NATO-a u Briselu, gospodin Robertson je potvrdio ono što su funkcioneri alijanse izjavili ranije ove nedelje, da je NATO, u saradnji sa bosanskom policijom, razbio jednu teroristièku zaveru u toj zemlji. Ali generalni sekretar je iznao i dva nova detalja, rekavši da je ustanovljeno da je jedan od uhapšenih imao veze sa organizacijom al-Kaida, kao i da je NATO poremetio više od jedne teroristièke mreže koja je operisala u Bosni.

”Stabilizacione snage u Bosni, koje predvodi NATO, sprovele su niz hapšenja, zadržavanja i izruèenja u Bosni i Hercegovini. Za najmanje jednog od uhapšenih se zna da je imao direktne veze sa al-Kaidom i Osamom bin Ladenom. Akcija koju je preduzeo SFOR poremetila je niz teroristièkih mreža, ne samo al-Kaidu,“ rekao je Robertson.

Džordž Robertson nije hteo da identifikuje bilo koga od osumnjièenih niti da iznese pojedinosti o tome kako je NATO otkrio i razbio te teroristièke grupe i koje su ciljeve nameravale da napadnu. Ranije ove nedelje, jedan od funkcionera NATO-a je rekao da je Alžirac Bensaja Belkaèem, koga je 8. oktobra uhapsila bosanska policija, telefonom razgovarao sa jednim od saradnika Osame bin Ladena, i da su oni tada diskutovali o proizvodnji lažnih pasoša. Kada je policija upala u Belkaèemovu kuæu pronašla je nekoliko nepopunjenih pasoša iz razlièitih zemalja. Uprkos ovoj akciji, koju je nazvao ”znaèajnih uspehom,“ Džordž Robertson je upozorio da opasnost od teroristièkih napada u Bosni i Hercegovini nije prošla:

”Opasnost, medjutim, nije prošla. Mreže su poremeæene, ali nisu uništene. Istraga se nastavlja, pa prema tome naš posao nije završen,“ rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a nije naveo neku od specifiènih opasnosti. Medjutim u jednom novinskom izveštaju, objavljenom ranije ove nedelje, navedene su izjave neimenovanih funkcionera NATO-a koji su rekli da je SFOR spreèio dva planirana teroristièka napada na amerièke vojne instalacije u Bosni. Džordž Robertson je rekao kako je jasno da pretnje nisu uperene samo protiv 18 hiljada vojnika koji služe u Bosni pod zastavom NATO-a ili samo protiv Amerikanaca, podsetivši izveštaèe da su žrtve napada u Njujorku i Vašingtonu bili civili. On je obeæao da NATO neæe štititi samo svoje snage veæ da æe osiguravati bezbednost svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG