Linkovi

Nenad Canak ostaje predsednik parlamenta Vojvodine - 2001-10-26


Poslanici Skupstine Vojvodine danas su vecinom glasova izglasali poverenje predsedniku pokrajinskog parlamenta Nenadu Canku, odbacivsi inicijativu Demokratske stranke za njegovo smenjivanje.

Inicijativi Demokratske stranke nedostajala su samo tri glasa koja nisu dobili od Demohriscanske stranke Srbije, Socijaldemokratije, kao i poslanika Gradjanskog saveza Srbije, dok su se poslanici Savezavojvodjanskih Madjara uzdrzali od glasanja, jer, prema njihovim recima, nisu zeleli da budu uvuceni u politicke igre koje im se namecu.

Izglasavanju poverenja Nenadu Canku, prethodila je burna trocasovna rasprava, kao i ultimativni stav demokratske stranke koja je najavila da ce u slucaju Cankovog ostanka na funkciji predsednika pokrajinskog parlamenta, napustiti pokrajinske organe vlasti.

Canak je ocenio da je DS pokrenula inicijativu za njegovu smenu zbog toga sto je skupstina Vojvodine postala vazan faktor u zivotu zemlje i da je danasnje glasanje poslanika kojim je dobio njihovo poverenje, zapravo dokaz njihovog ne pristajanja na diktat iz Beograda.

”Videli ste i sami da je odluka donete tankom vecinom i mene rezultat glasanja nije zanimao iz prostog razloga sto mene interesuje proces koji se donosii na to hocemo li mi u ovoj skupstini nesto raditi ili ne,“ rekao je Canak.

Komentarisuci najavu demokratske stranke o mogucem napustanju pokrajinskog parlamenta Canak je rekao da bi mu bilo zao ukoliko bi oni to zaista i ucinili.

”Pozivam DS na razum , da se ostave svojih iracionalnih i ekstremnih postupaka i da se ipak vrate jednoj umerenoj politici dogovora i razgovara koako bi videli sta cemo dalje raditi,“ istakao je Canak.

Nakon izglasavanja poverenja Nenadu canku, potpredsednica Demokratske stranke Gordana Comic je sa svojim stranackim kolegama odrzala sastanak iza zatvorenih vrata, nakon cega je promenila odluku o napustanju pokrajinskih organa vlasti

”Cinjenica da je Skupstina, cin Cankovog upada u televiziju okarakterisala kao nesto sto je moguce, nas nije ubedilo. I nama ne preostaje nista drugo osim da na svakoj sledecoj senici Skupstine pokrecemo zahtev za smenu, za svaki neprimeren, incidentan, javni gest ili proizvedenu krizu od strane predsednika Skupstine,“ napomenula je Gordana Comic.

Ona je najavila da ce DS traziti od Canka da sto pre zakaze novu sednicu pokrajinskog parlamenta na cijem bi dnevnom redfu trebalo da se nadje, ovog puta, inicijativa Reformista Vojvodine o pitanju poverenja predsedniku pokrajinske vlade Djordju Djukicu, funkcioneru DS-a koga reformisti optuzuju za nedoslednost u realizaciji vracanja nadleznosti Vojvodini.

Inicijativa za njegovu smenu ce pred poslanike Pokrajinskog parlamenta doci za najmanje deset dana do kada ce se konretno videti i reperkusije danasnjeg zvanicnog razmimoilazenja Demokratske stranke i cankove Lige socijaldemokrata Vojvodine, koje u krajnjem slucaju mogu proizvesti i nove pokrajinske izbore.

XS
SM
MD
LG