Linkovi

Umereni muslimani su u veæini - 2001-10-25


U naveæem delu svog uèenja islam promoviše mir i toleranciju, a ne rat i ubijanje. Medjutim, zbog islamskih ekstremista i terorista, ono što bi se moglo nazvati tihom veæinom muslimana našlo se u senci. Nasilna taktika ekstremista daje potpuno iskrivljenu sliku o onome u šta najveæi broj muslimana veruje.

Uzmimo primer Pakistana. Ogroma veæina od ukupno 145 miliona stanovnika veruje u islam koji promoviše toleranciju, a ne mržnju. U propovedima se govori da bi islam trebalo da se širi putem ubedjivanja, a ne silom, i da je sveti rat - džihad - lièni napor da se postigne savršenstvo karktera, i da ne mora da znaèi oružani konflikt protiv drugih religija.

Medjutim, ekstremisti šire svoje iskrivljeno vidjenje islama kroz škole poznate kao medrese. Te institucije obezbedjuju hranu i smeštaj, ali vrlo malo istinskog obrazovanja. U jednoj takvoj školi u Pakistanu šestogodišnju decu uèe da udaraju po lutkama od slame, sa likovima predsednika Džordža Buša i britanskog premijera Tonija Blera. “Te radikalne grupe ispiraju deci mozak i uèe ih da mrze. One mešaju politiku i religiju“, kaže Samina Pirzada, vodja jedne muslimaske ženske volonterske grupe u Pakistanu. “Oni žele sve nas da radikalzuju“, kaže ona.

Pakistanski pisac i dugogodišnji protivnik islamskog ekstremizma, Temina Durani, kaže da je veoma važno da se o tome progovori. “Vreme je da se mobiliše ta tiha veæina. Da ta veæina otvoreno izražava svoja oseæanja i da brani veru islama“, kaže gospodja Durani. “Ako dopustimo ovoj veoma glasnoj manjini da nastavi da govori, a da pri tom mi ništa ne kažemo, onda mislim da ce ta manjina poceti da raste“, kaže ona.

Jasno je da veæina muslimana širom sveta ne veruje u iskrivljenu verziju islama koju upražnjava Taliban, u Avganistanu. Veæina muslimana takodje veruje da njihova vera osudjuje teroristièka dela, poput onih u Sjedinjenim Drzavama, u kojima je poginulo pet hiljada ljudi. To je razlog što bi ta veæina morala da ustane protiv ekstremista i svoju decu uci istini o islamu.

XS
SM
MD
LG