Linkovi

Kongres optužuje administraciju za dvostruka merila - 2001-10-25


Samo nekoliko sati pošto je uputio treæi poziv amerièke administracije tokom tri protekla dana - da se izraelske snage povuku sa Zapadne obale, državni sekretar je bio primoran da odgovara na optužbe kongresmena, poput demokrate Toma Lantosa, za ono što izgleda kao dvostruko merilo u pogledu borbe protiv terorizma.

“Ako Izrael napada teroriste koji su odgovorni za ubistvo velikog broja nedužnih civila, bez obzira da li se to dogodilo u diskoteci, ili piceriji ili negde drugde, rekao bih da je krajnja hipokrizija kada onda portparol Državnog sekretarijata kritikuje naše demokratske saveznike za akcije kakve vodimo i mi sami.”

Slièno je i reagovanje demokrate Gerija Akermana.

“Šta bismo mi pomislili kada bi nam Izraelci, ili bilo ko drugi, rekli - kao što su neki i uèinili - da bi trebalo potražiti politièko rešenje za sve ovo i zbog èega ne sednemo za sto sa Bin Ladenom ili ljudima koje on predstavlja i zbog èega jednostavno ne izgladimo meðusobna razmimoilaženja. Rekao bih da bi odgovor na to bio zaista smešan, a opet je to ono što predlažemo Izraelcima.”

Raspravu je podstakao lov Izraelaca na odgovorne za prošlonedeljno ubistvo ministra turizma, akt za koji je premijer Arijel Šaron rekao da je prešao preko crvene linije i naterao izraelsku armiju da prodre unutar Zapadne obale najdublje u gotovo deset proteklih godina. Juèerašnje svedoèenje državnog sekretara Pauela je trebalo najveæim delom da se odnosi na rat koji Sjedinjene Države predvode protiv Avganistana. Meðutim, Pauel je završio odgovarajuæi na mnoštvo pitanja o zahtevima koje Sjedinjene Države upuæuju Izraelu - da uzvrati na terorizam protiv Izraela drugaèije nego što bi to uèinile Sjedinjene Države.

“U svakodnevnom uzvraæanju na provokacije, pre nego što se stvari poprave kao rezultat tog uzvraæanja, one se pogoršaju i sve što morate da uèinite jeste da pogledate dogaðaje proteklih nekoliko dana da biste videli da su se stvari pogoršale.”

Meðutim, taj odgovor nije prekinuo seriju pitanja. Evo ponovo demokrate Toma Lantosa.

“Šta èini izraelska država suoèena sa teroristièkim napadima? Jednostavno ih prihvata ili možda ima prava da koristi svoje suvereno pravo na samoodbranu da bi se odbranila?”

Državni sekretar Pauel je uzvratio da Izrael svakako ima pravo na samoodbranu, ali da plansko ubijanje Palestinaca ne doprinosi smanjenju nasilja.

“Izrael je demokratska država i ima pravo na samoodbranu na naèin za koji sam oceni da je ispravan i odgovarajuæi. Smatrali smo da planska ubistva, koliko god izraelska država veruje da su odgovarajuæa i koristi svoje snage za njihovo izvršenje, mi verujemo da takve aktivnosti štete sveukupnom procesu.”

Na završetku, državni sekretar je istakao da je to složeno pitanje, istovremeno istakavši da Osama bin Laden želi da iskoristi arapsko-izraelsko nasilje da bi izazvao gnev protiv i Sjedinjenih Država i Izraela. Ipak, dodao je Pauel, navodni teroristièki organizator nikada nije uistinu brinuo - kako je rekao - “ni trunku” o palestinskoj stvari - sve do sada.

XS
SM
MD
LG