Linkovi

Izlazak na izbore još uvek pod znakom pitanja - 2001-10-25


Hans Hekerup je pred odlazak iz Beograda izjavio da nije postignut sporazum o izlasku Srba na kosovske izbore najavio da tu odluku Beograda oèekuje u narednih nekoliko dana. ”U tom periodu oèekujemo da se vidi postoji li osnova za zajednièku deklaraciju kojom bi se kosovski Srbi pozvali na izbore,“ rekao je Hekerup i saopštio da je jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica zatražio jasna obeæanja koja može preneti kosovskim Srbima. ”Mi æemo pokušati da pomognemo,“ rekao je Hekerup posle susreta sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom i zatim dodao:

”Moram da naglasim da za probleme kosovskih Srba nije kriva meðunarodna zajednica. Zloèini koji su doveli do ovolike mržnje bili su uglavnom poèinjeni od strane Srba, mada i Albanci imaju svoj udeo u njima. Srbi moraju da izaðu na izbore inaèe æe se suoèiti sa izolacijom od sveta i moraju da glasaju kako bi im se obezbedio povratak na Kosovo,“ rekao je Hekerup.

Inaèe, danas, tokom razgovora u Palati federacije, predstavnici Savezne i Vlade Srbije i šef UNMIK-a Hans Hekerup razmenili su svoje predloge deklaracija o Kosovu. Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Èoviæ ocenio je razgovor sa Hekerupom konstruktivnim i napomenuo da æe se razgovori nastaviti, a da æe UNMIK imati puno razumevanja i pozitivan pristup u smislu stvarne i iskrene želje da Srbi izaðu na izbore.

U saopštenju savezne vlade izdatom posle razgovora kaže se da su domaæini izneli suštinske primedbe na nacrt zajednièke deklaracije o Kosovu, koju im je predoèio Hans Hekerup. O onome što je još dogovoreno na ovom sastanku, savezni ministar za etnièke manjine Rasim Ljajiæ je rekao da je jugoslovenska strana predložila formiranje radne grupe koja bi trebalo da radi na usaglašavanju dve ponuðene deklaracije.

XS
SM
MD
LG