Linkovi

UN brinu zbog moguæih civilnih žrtava - 2001-10-25


Poèetkom godine, njujorška organizacija za praæenje ljudskih prava Hjuman rajts voè navela je da su talibanski borci masakrirali više od 300 civila, etnièkih Hazara, šiitske muslimanske veroispovesti, u avganistanskoj centralnoj oblasti Jakaolang. Citirajuæi svedoke, zvaniènici Hjuman rajts voèa prenose da su žrtve prikupljene na više lokacija u Jakaolangu, a zatim streljane, da bi se obeshrabrilo lokalno stanovništvo koje podržava anti-talibansku Severnu alijansu. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan ocenio je da su izveštaji o masakriranju civila u Jakaolangu ubedljivi. Talibanske vlasti porièu ubistva i optužuju Hjuman rajts voè da ne obraæa pažnju na masovna ubistva njihovih pristalica blizu Bamijana, pošto su snage Severne alijanse osvojile grad.

Kako se borba izmedju Talibana i Severne alijanse rasplamsava, zvaniènici Ujedinjenih nacija kažu da su veoma zabrinuti da æe biti novih civilnih žrtava u procesu promene kontrole nad teritorijom. Specijalni izveštilac Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Kamal Hasen, bivši ministar inostanih poslova Bangladeša, kaže da svi koji ubijaju civile treba da odgovaraju.

”Zaista bih želeo da podvuèem da mislim da bismo morali da pošaljemo poruku onima koji su umešani u sliène dogaðaje, da masakri predstavljaju kršenje medjunarodnog humanitarnog prava. U prošlosti poèinioci su uživali imunitet i to je dozvoljavalo da se takvi masakri prodju nekažnjeni. Ovoga puta potrebno je naglasiti da æe svi koji prekrše medjunarodno humanitarno pravo morati da odgovaraju za to.“

Hasen kaže da medjunarodno humanitarno pravo važi i za koaliciju koja se bori protiv terorizma, i da se mora uložiti maksimalna pažnja da se izbegnu civilne žrtve i nanošenje štete onima koji ne uèestvuju u borbama.

Hasen je takodje izneo uverenje da æe Ujedinjene nacije morati da uvedu mere za zaštitu života i imovine civila u Avganistanu, ali je dodao da æe najbolja zaštita od zloupotrebe ljudskih prava u Avganistanu biti široka koaliciona vlada koja bi predstavljala ceo avganistanski narod.

XS
SM
MD
LG