Linkovi

Buš razgovarao sa vodeæim èlanovima Kongresa - 2001-10-23


Predsednik se po povratku u Vašington sa azijskog ekonomskog samita u Kini, odmah latio posla. Jutros se sastao sa kongresnim liderima da bi ih izvestio o tom putu i obeæanjima azijskih lidera da æe pomoæi u borbi protiv terorizma. Predsednik Buš je tokom doruèka sa kongresnim liderima razgovarao o toj borbi. Lider manjine u Predstavnièkom domu, Dik Gephard, rekao je da Sjedinjene Države i dalje postižu napredak u borbi protiv osumnjièenih terorista u Avganistanu.

“Razgovarali smo o onome što se dogaða u Avganistanu i oseæam da se postiže dobar napredak u pogledu situacije u toj zemlji. Moramo da nastavimo da radimo na tome i pronaðemo ljude koji su doveli do onoga što se dogodilo 11. septembra.”

Kongresmen Gephard je izjavio da je amerièki predsednik rešen da radi sa svetskim liderima da bi pomogao da se uoblièi nova vlada u Avganistanu - koja bi zamenila Taliban.

“Rekao bih da još nismo stigli do te taèke, ali je oèigledno da svi žele da rade sa meðunarodnom zajednicom na uspostavljanju vlade koja æe imati više uspeha od onoga što se dogaðalo u prošlosti. To je teško uèiniti, ali je moguæe. Biæe nam potrebna pomoæ Ujedinjenih nacija i država širom sveta.”

Dik Gephard je saopštio da amerièki zvaniènici nastavljaju da istražuju smrt dva poštanska službenika za koje se pretpostavlja da su bili u kontaktu sa pošiljkom zagaðenom antraksom upuæenom u Kongres. Zbog otkriæa tragova smrtonosne bakterije, kongresno zdanje je prošle nedelje bilo zatvoreno. Gephard je rekao da je Kongres nastavio rad, ali da su kongresmeni oprezni.

“Ne možemo živeti u strahu od toga. Ne možemo da izmenimo sve svoje obaveze. Ali moramo da budemo pažljivi, moramo da budemo osetljivi, oprezni, moramo biti bezbedni. To je ono što pokušavamo da kažemo cele ove nedelje i rekao bih da je to najbolji kurs koji treba da pratimo.”

Više od dve hiljade poštanskih službenika sa podruèja Vašingtona je testirano na antraks. Istražitelji pokušavaju da utvrde da li postoji veza izmeðu antraksa u Vašingtonu i antraksa koji je upuæen medijskim kuæama u Njujorku i Floridi.

XS
SM
MD
LG