Linkovi

Odluka o izlasku na izbore posle razgovora Koštunica - Hakerup - 2001-10-23


Odluka o izlasku ili neizlasku Srba na izbore na Kosovu i Metohiji biæe doneta posle razgovora jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice sa civilnim administratorom za Kosovo Hansom Hakerupom, zakljuèeno je posle današnje zajednièke sednice vlada Jugoslavije i Srbije kojoj je prisustvovao je predsednik Koštunica. Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Èoviæ izjavio je da je na zajednièkoj sednici dve Vlade usvojena Deklaracije o zajednièkom sprovoðenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti iokvir za razgovore sa Hekerupom. U saopštenju sa ove sednice navodi se da je Deklaracija pokušaj da se specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija pre izbora, posebnim sporazumom ili izjavom o sporazumevanju, obaveže kada je reè o položaju Srba i nealbanaca na Kosovu i Metohiji. U Deklaraciji je analizirano stanje posle 28 meseci privremene meðunarodne administracije i razraðene mere za vraæanje poverenja i uspostavljanje normalnog života u pokrajini a kao ilustraciju stanja Èoviæ je naveo podatak da se od 226.000 prognanih, na Kosovo vratilo samo 126 osoba. To sve govori o ambijentu i uslovima pod kojima æe se odigravati izbori 17. novembra a naravno govori i o tome da li u takvim uslovima Srbi mogu da na njima uèestvuju, rekao je Èoviæ.

Dan posle posete glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte u Beogradu se beleže brojne reakcije. Srpski ministar policije Dušan Mihajloviæ izjavio je da na zapeèaæenim optužnicama Haškog suda nema jugoslovenskih državljana. Mihajloviæ tvrdi da kada je reè o optuženima pred ovim sudom, policija radi po zakonu i po odlukama domaæih nadležnih organa pošto nije regulisano pitanje odnosa sa Hasskim tribunalom na nivou federacije.Predsednik Veæa graðana savezne Skupštine Dragoljub Miæunoviæ ocenio je da jugoslovenska vlada konaèno treba da zauzme stav prema Haškom sudu. Vlada treba da kaže da li æe i dalje insistirati na uredbi o saradnji, ili æe doneti zakon. Ako ni to ne želi, onda æe se direktno primenjivati Statut Haškog suda, rekao je Miæunoviæ.

Veæina uèesnika javne rasprave Saveznog ustavnog suda o ustavnosti Uredbe Savezne vlade o saradnji sa Haškim tribunalom ponovili su danas da je taj pravni akt neustavan, ali æe konaènu ocenu o tome Ustavni sud dati u narednih nekoliko dana. Pored sudija u raspravi su uèestvovali podnosioci i predlagaèi inicijative za ocenjivanje ustavnosti te uredbe, odnosno advokati bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševiæa, predstavnici Socijalistièke partije Srbije i Jugoslovenske levice, Patriotskog saveza Jugoslavije i grupe profesora Pravnog fakulteta u Beogradu. U raspravi, iako pozvani, nisu uèestvovali struènjaci za ustavno i meðunarodno pravo. A potpredsednik Demokratske alternative Nada Kolundžija izjavila je da je lider te stranke i potpredsednik srpske Vlade Nebojša Èoviæ razgovarao sa Karlom del Ponte o nestalima na Kosovu i istraživanju zloèina nad Srbima. U ovim razgovorima Karla del Ponte izrazila je nezadovoljstvo saradnjom sa Hansom Hekerupom i potvrdila je spremnost da se ravnopravno istražuju zloèini koji su poèinjeni i nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

XS
SM
MD
LG