Linkovi

Izdate poternice za trojicom osumnjièenih - 2001-10-23


Tokom zajednièke konferencije za medije, sa nemaèkim ministrom za unutrašnje poslove Otom Šilijem, amerièki sekretar za pravosudje Džon Eškroft je objavio da je Nemaèka izdala medjunarodne poternice za trojicom ljudi.

”Said Bahadži, Ramsi Binalšib i Zaharija Esabar se traže zbog pripadništva jednoj teroristièkoj organizaciji koja postoji od 1999. godine, u Nemaèkoj i u Sjedinjenim Državama. Bahadži, Binalšib i Esabar su traženi zbog planiranja i sprovodjenja napada, 11. septembra, 2001,“ rekao je Eškroft.

Gospodin Eškroft kaže da su pomenuta trojica imala bliske veze sa trojicom otmièara koji su sedeli za upravljaèima dva aviona koja su udarila u Svetski trgovinski centar i treæim koji je pao u Pensilvaniji. Sekretar za pravosudje je rekao da je Binalšib državljanin Jemena, da Bahadži ima nemaèko, a Esabar marokansko državljanstvo i da su sva trojica napustila Nemaèku poèetkom septembra. Nemaèki ministar za unutrašnje poslove Oto Šili je rekao da njegova zemlja planira uvodjenje strožijih mera bezbednosti.

”Ja pripremam nove zakonske predloge o tome kako da se policiji omoguæi bolji pristup informacijama, kako da se poboljša saradnja izmedju vlasti koje izdaju vize i policije, kao i za uvodjenje boljih mera kontrole i identifikacije,“ rekao je Šili.

Sekretar za pravosudje Džon Eškroft je dodao da 12 agenata amerièkog Federalnog istražnog biroa pomaže nemaèkim vlastima u sprovodjenju istrage.

XS
SM
MD
LG