Linkovi

Pentagon demantuje da je bolnica u Heratu bombardovana - 2001-10-22


Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je da su amerièki avioni napadali talibanske trupe ukopane severno od Kabula. On je dodao da su u najnovijim napadima ciljani aerodromi, vojne komande i oklopna vozila.

"Razlog za vazdušne napade na Talibane i Al Kaidu je uništenje Talibanskih i Al Kaidinih vojnih snaga. Neke od njih postrojene su nasuprot snagama Severne alijanse, severno od Kabula. Jasno je da naši napadi iz vazduha pomažu opozicionim snagama da zauzmu više teritorije."

Novinare je zanimalo da li Sjedinjene države podstièu Severni savez da napadnu Talibane i krenu ka Kabulu.

"Bili smo spremni i sigurno je da smo i sada spremni za pokret Severnog saveza i na severu i na jugu."

Sekretar Ramsfeld kaže da nema dokaza kojim bi se potvrdile tvrdnje talibanskih zvaniènika da su amerièki avioni bombardovali bolnicu blizu Herata kada je navodno poginulo 100 civila. Talibani takodje tvrde da su srušili dva amerièka helikoptera i ubili 25 vojnika u napadu amerièkih specijalaca u petak veèe. U medjuvremenu, Ramsfeld nije želeo da obeæa da æe vazdušni napadi prestati za vreme svetog meseca Ramazana koji poèinje sredinom novembra. Sekretar za odbranu takodje kaže da nema vremenskog ogranièenja odnosno rasporeda za napade na teroriste i njihove talibanske pristalice. Ramsfeld je izneo ovakav stav pošto mu je postavljeno pitanje povodom komentara državnog sekretara Kolina Pauela koji je u nedelju izjavio da je u amerièkom interesu da se vojna akcija završi pre poèetka zime, dakle za nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG