Linkovi

Britanija priprema plan za obnovu Avganistana - 2001-10-22


Sekretar za inostrane poslove Džek Strou je predstavio britansko vidjenje buduænosti Avganistana tokom važnog politièkog govora u Londonu. On je rekao da nije poznato koliko dugo æe trajati Sjedinjenim Državama predvodjena kampanja protiv terorista i vojnih ciljeva u Avganistanu, ali je dodao da svet mora da se pripremi za moguæe iznenadne promene u toj zemlji èak dok traju borbe.

Gospodin Strou je rekao da bi èetiri principa trebalo da rukovode buduæim odnosima sveta prema Avganistanu. Kao prvo, za ponovno uspostavljanje vlade morao bi da bude odgovoran prvenstveno narod Avganistana. Drugo, Avganistanu bi u rekonstrukciji morala da pomogne svetska koalicija. Treæe, u nastojanjima na rekonstrukciji morale bi da prednjaèe Ujedinjene nacije. I najzad, rekao je Džek Strou, svet bi morao da preuzme dugoroènu obavezu za osiguranje mira, stabilnosti i ekonomske obnove Avganistana. Britanski sekretar za inostrane poslove je rekao da bezbednost u svetu zavisi od saradnje sa avganistanskim narodom u ugušivanju terorizma:

”Verujemo da sa avganistanskim narodom delimo cilj uspostavljanja jedne stabilne, trajne, reprezentativne vlade, koja bi bila odana ugušivanju terorizma. Samo ako budemo u stanju da pomognemo avganistanskom narodu da uspostavi neku vrstu normalne države, moæi æemo da osiguramo bezbednost naše zemlje i celog sveta,“ rekao je on.

Gospodin Strou je rekao da bi operacije èuvanja mira mogle da zapoènu i pre nego što borbe prestanu u svim delovima Avganistana, a da bi u njima mogli da uèestvuju i pripadnici lokalnih antitalibanskih milicija pored mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG