Linkovi

Pavle Strugar se dobrovoljno predao medjunarodnom sudu za ratne zloèine u Hagu - 2001-10-21


Kako javlja dopisnik Glasa Amerike iz Brisela Rodžer Vilkison, Strugar je doleteo danas avionom iz Podgorice u Hag.

Penzionisani general Pavle Strugar je prvi optuženi jugoslovenski državljanin koji se dobrovoljno predao medjunarodnom tribunalu za ratne zloèine u Hagu.

Pred odlazak iz Podgorice, Strugar je je izrazio uverenje u intervjuu crnogorskoj državnoj televiziji da æe moæi da dokaže svoju nevinost. Haški tribunal je optužio Strugara i još trojicu viših jugoslovenskih oficira za ubijanje, pustošenje i smišljeno uništavanje istorijskih spomenika. U optužnici se navodi da su ti zloèini izvršeni tokom tromeseènog bombardovanja Dubrovnika 1991. godine posle proglašenja nezavisnosti Hrvatske.

Penzionisani general Strugar je nedavno bio podvrgnut leèenju od bubrežnih teškocha. Crnogorska vlada je izrazila želju da haški tribunal dozvoli Strugaru da ostane na slobodi do poèetka sudjenja. Strugarov advokat je predoèio da æe prva pojava Strugara pred haškim tribunalom zavisiti od njegovog zdravlja, ali da bi mogao izaæi pred trubunal u roku od sedam do deset dana.

Strugar se dobrovoljno predao uoèi posete glavnog tužioca haškog tribunala Karle del Ponte Jugoslaviji. Karla del Ponte je prigovorila zbog uzdržanosti jugoslovenske vlade prema saradnji sa haškim tribunalom nakon što je vlada Srbije izruèila ranije ove godine bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševicha. Oèekuje se da æe Karla del Ponte zatražiti od jugoslovenskih vlasti da izruèe trojicu viših jugoslovenskih oficira optuženih sa Strugarom za granatiranje Dubrovnika. U optužnici protiv Strugara i te trojice navedeno je da je najmanje èetrdeset tri civila ubijeno za vreme opsade Dubrovnika i da je više od pet stotina kucha uništeno ili ošteæeno.

XS
SM
MD
LG