Linkovi

Napadi na Avganistan se nastavljaju - 2001-10-18


U saopštenju novinskim agencijama poslatom faksom, talibanski ambasador u Islamabadu, Abdul Salam Zaif, tvrdi da je do sada 400 gradjana poginulo u vazdušnim napadima. Te tvrdnje nisu mogle biti potvrdjene iz nezavisnih izvora. Amerièki vojni funkcioneri kažu da su neki civili sluèajno poginuli u vazdusnim udarima, ili od sekundranih eksplozija, ali da su napadi usmereni iskljuèivo na vojne i teroristicke objekte. Ambasador Zaif je takodje rekao da Avganistanci umiru zbog nestašice hrane i lekova.

Sliènu izjavu je dao i talibanski ministar inostranih poslova, Vakil Ahmed Mutavakil, koji je u intervju televizijskoj stanici Al-Džazira demantovao nagadjanja da je napustio Taliban. On je predoèio da bi medjunarodne humanitarne agencije trebalo da poveæaju dostavu pomoæi preko domaæih službenika u Avganistanu. Francuska humanitarna organizacija “ Lekari bez granica” saopštila je da prekida svoje operacije u dva avganistanska grada, nakon što su naoružane grupe ranije ove nedelje opljaèkale lekove, opremu i vozila. Funkcioneri Ujedinjenih nacija kažu da su talibanske paravojne snage umešane u sliène incidente. Danas su se talibanski vojnici povukli iz skladišta jedne humanitarne agencije Ujedinjenih nacija u koje su upali ove nedelje.

U medjuvremenu, predstavnik pakistanskog Ministarstva inostranih poslova, Riaz Mohamed Kan, izjavio je da avganistanske izbeglice i dalje prelaze granicu mada je ona zvanièno zatvorena:

“Granièni prelazi za avganistanske izbeglice su zatvoreni. Izbeglice ne prolaze kroz te punktove, ali mnoge dolaze planinskim stazama. Prema nekim procenama oko 50.000 je prešlo u Pakistan od 11-tog proslog meseca,” rekao je Mohamed kan.

Funkcioneri Ujedinjenih nacija kažu da se broj Avganistanaca koji stižu u pakistansku pokrajinu Baluèistan naglo poveæao. Veruje se da je za proteklih nekoliko dana oko 8000 Avganistanaca prešlo granièno podruæje Èaman. U izveštajima svetske organizacije se kaže da je vidno pogoršano opšte fizièko stanje novodošlih izbeglica. Neke nevladine humanitarne organizacije založile su se za privremeni prekid vazdušnih i raketnih napada da bi se omoguæilo da se u Avganistan prebace velike kolièine humanitarnih zaliha -- kako bi se spreèila, kako kažu, teška humanitarna kriza.

XS
SM
MD
LG