Linkovi

Pentagon angažovao privatni špijunski satelit - 2001-10-18


Pentagon veæ ima pristup superusavršenim špijunskim satelitima i osmatraèkim avionima koji mogu da snimaju izvanredno detaljne fotografije Avganistana. Ali funkcioneri odbrane su sada potvrdili da je Pentagon potpisao ugovor sa privatnom amerièkom firmom ”Spejs imadžing,“ koja se smatra vodeæom medju firmama koje prodaju satelitske snimke Zemlje.

”Spejs imadžing“ je vlasnik satelita zvanog ”Ikonos,“ prvog komercijalnog satelita sa rezolucijom od jednog metra i crno-belom slikom. Ta firma takodje ima ekskluzivno pravo da prodaje snimke koje prave sateliti u vlasništvu indijske vlade. Pentagon je saopštio da mu ugovor sa tom firmom daje ”ekskluzivno pravo“ na snimke koji bi mogli da posluže za sprovodenje operacije ”Trajna sloboda,“ kako je nazvana tekuæa vojna misija u Avganistanu. Funkcioneri su odbili da iznesu bilo kakve pojedinosti, kao ni to da li je novi ugovor sklopljen da bi se spreèilo da mediji i druge firme prouèavaju snimke ratne zone.

”Spejs imadžing“ kaže da se na snimcima satelita ”Ikonos“ lako mogu identifikovati objekti kao što su automobili i kamioni, ali da se ne mogu videti pojedinaèni ljudi. Firma naplaæuje oko 200 dolara za fotografiju jednog kvadratnog kilometra, a Pentagon nije želeo da kaže koliko je vredan potpisani ugovor. Nije poznato zašto je Pentagon kupio ovo ekskluzivno pravo. Prema firmi ”Spejs imadžing,“ u ugovoru stoji da vlada može da nametne ogranièenja na snimanje uz pomoæ njenog satelita, što obuhvata i potpuno iskljuèivanje senzora na ”Ikonosu.“

XS
SM
MD
LG