Linkovi

Predsednik Buš otputovao na samit Azijsko-pacifièkog ekonomskog foruma - 2001-10-17


Predsednik Buš je rekao novinarima da æe se ljudi zamoriti od rata protiv terorizma, ali je naglasio da taj rat mora da se vodi sve dok bilo ko teroriše ustavnu vladu u bilo kojoj zemlji. Taj konflikt bi prema njegovim reèima mogao da potraje i više od dve godine. Predsednik je pre odlaska na put u Aziju dao intervjue novinarima iz Japana, Južne Koreje i Kine. U tekstovima tih intervjua koje je objavila Bela kuæa, predsednik je rekao da bi rat protiv terorista u Avganistanu mogao da bude kraæi od dve godine, ali da bi, pošto postoji više podruèja u kojima treba da se deluje, èitava kampanja mogla da potraje i više od dve godine.

Predsednik je upozoio Severnu Koreju da ne pokuša da iskoristi situaciju sa tekuæim ratom protiv terorizma da bi ugrozila interese SAD ili Južne Koreje. On je rekao da Severna Koreja ne bi trebalo ni na koji naèin da pomisli da ”zato što smo angažovani u Avganistanu neæemo biti u stanju da ispunimo naše obaveze prema Južnoj Koreji“. Buš je rekao da se raduje prvom direktnom susretu sa kineskim predsednikom Djijangom Zeminom sa kojim æe razgovarati o trgovini, širenju oružja i ljudskim pravima. On je dodao da postoji niz pitanja o kojima treba razgovarati sa Kinom i da se nada da æe razgovori biti vodjeni u duhu želje da se razviju bliski i konstrktivni odnosi. Predsednik Buš je takodje istakao da je važno da se informacije o ratu protiv terorizma razmenjuju sa drugim zemljama. “Ukoliko saznamo da postoji pretnja Japanu, Kini ili Južnoj Koreji, rekao je predsednik, ”preneæemo te informacije kako bi te zemlje mogle da preduzmu potrebne mere.“

Predsednikov put na samit 21 zemlje azijsko-pacifièkog regiona je prvi posle teroristièkih napada 11. septembra. On je istakao da napušta zemlju u teškom trenutku, posle pojave niza pisama sa bakterijama smrtonosnog antraksa. Medjutim, predsednik je dodao da je važno da ode u Aziju ne samo radi razgovora o ekonomskim i bilateralnim pitanjim veæ i da bi se nastavili kontakti o ratu protiv terorizma i da bi se videlo kako saveznici mogu da pomognu. Oèekuje se da æe na samitu biti usvojeno saopštenje u kojem se osudjuje terorizam bez pominjanja Osame bin Ladena ili amerièkog bombardovanja Avganistana. U nacrtu tog dokumenta se istièe da ”prošlomeseèni napadi na Njujork i Vašington predstavljuju izuzetno ozbiljnu pretnju svim narodima i verama i svim zemljama sveta“. U nacrtu saopštenja se takodje naglašava da æe regionalni lideri uèiniti sve da bi spreèili i suzbili teroristièkke akte u buduænosti ulažuæi sve moguæe napore da se stvori medjunarodni režim protiv terorizma. Amerièki funkcioneri su saopštili da te mere ukljuèuju zamrzavanje finansijskih sredstava terorista i kordinisanje mera bezbednosti u aviosaobraæaju. Predsednik Buš æe se na samitu sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom , kao i sa liderima Japana, Malezije, Južne Koreje. Perua, Bruneja i Singapura.

XS
SM
MD
LG