Linkovi

Britanija i Sjedinjene Države pomažu Severni savez - 2001-10-17


Premijer Bler je rekao da su vazdušni udari, predvodjeni Sjedinjenim Državama, naneli znatnu štetu vojnim i teroristièkim ciljevima u Avganistanu: ”Sada smo znaèajno oštetili vojne sposobnosti Talibana, ukljuèujuæi brze lovce, transportne avione i helikoptere, a naneli smo i veoma tešku štetu njihovim uredjajima za komandu i kontrolu, uredjajima za rano upozoravanje, sistemima za protivavionsku odbranu, radarima i baterijama protivavionskih raketa. Takodje smo naneli teške udarce teroristièkoj mreži i logorima za obuku terorista al-Kaide,“ rekao je Toni Bler.

Britanski premijer je nagovestio da bi ratna taktika uskoro mogla da se promeni i prvi put je potvrdio da opozicioni Severni savez dobija amerièku i britansku podršku:”U procesu smo uspostavljanja sposobnosti da preduzmemo i druge vojne operacije - i protiv talibanskog režima i protiv mreže al-Kaida. Takodje dajemo dodatnu pomoæ Severnom savezu, u njihovoj borbi sa Talibanom,“ rekao je on.

Gospodin Bler je odbacio pozive nevladinih humanitarnih organizacija da se bombardovanje privremeno obustavi kako bi u Avganistan moglo da se dopremi još hrane. On je rekao da konvoji sa hranom, koje šalju Ujedinjene nacije, ulaze u Avganistan uprkos teškoæama i optužio je Taliban za naplatu putarine i za kradju pošiljki hrane. Gospodin Bler je dodao da je o tom problemu upravo razgovarao sa predsednikom Bušom:”U razgovoru koji sam upravo vodio sa predsednikom Bušom, pre nekoliko minuta, složili smo se da je humanitarni aspekt ove misije jednako važan kao i vojni, i da su medjusobno povezani," rekao je britanski premijer. "Važno je da uèinimo sve što možemo da uklonimo sve tamošnje prepreke i omoguæimo dolazak pomoæi.“

Britanska humanitarna organizacija ”Oksfam“ predvodi u pozivima za obustavljanje bombardovanja i kaže da se vozaèi kamiona plaše da udju u Avganistan otkada su zalutale bombe pogodile jedno skladište Crvenog krsta i predstavništvo Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG