Linkovi

Nagoveštena nova faza kampanje u Avganistanu - 2001-10-17


Izvori u Pentagonu kažu da su specijalne snage potpomognute helikopterima sada dopremljene u podruèje Avganistana, na nosaèu aviona ”Kiti Houk.“ Izvori kažu da su te elitne trupe, izvežbane za tajne operacije i da su spremne da se ukljuèe u operacije u Avganistanu èim stigne naredjenje. Ovo je saopšteno dok su teška amerièka bombardovanja ciljeva koji pripadaju Talibanu i al-Kaidi zašla u drugu nedelju.

Poslednjih dana, bombarderima, lovcima i dugometnim krstareæim raketama pridružile su se i takozvane ”leteæe topovnjaèe“ tipa AC-130, teško naoružani, èetvoromotorni, elisni avioni, pogodni za sporo i nisko nadletanje ciljeva. Ti avioni se èesto koriste za podršku kopnenim trupama.

U medjuvremenu, u Pentagonu kažu da planeri operacija i piloti posebnu pažnju posveæuju biranju ciljeva kako bi se napadali samo teroristièki i vojni objekti. Funkcioneri su ipak priznali da je u utorak jedan mornarièki lovac-bombarder greškom pogodio jedno ili više skladišta medjunarodnog Crvenog krsta u Kabulu. Pentagon kaže da je taj incident pod istragom, ali dodaje da su se skladišta nalazila u nizu drugih gradjevina, koje su amerièke snage napadale zato što ih je Taliban koristio za držanje vojne opreme.

U jednom intervjuu koji je sa prevodom na arapski prenela bliskoistoèna televizijska stanica al-Džazira, amerièki Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je rekao da Sjedinjene Države veoma paze da ne bude civilnih žrtava, dodajuæi da je u prošlomeseènim teroristièkim napadima poginulo na hiljade nevinih civila. Gospodin Ramsfeld je ponovo istakao da operacije koje predvode Sjedinjene Države nisu usmerene protiv neke odredjene zemlje ili vere, veæ protiv terorista i njihovih pristalica i da se sprovode kao delo samoodbrane.

XS
SM
MD
LG