Linkovi

Ubistvo èlana izraelskog kabineta - 2001-10-17


Izraelski ministar za turizam, Rehavam Cevi, je pogodjen mecima u glavu i vrat iz neposredne blizine, u jednom hotelu u istoènom Jerusalimu. On je zatim prebaèen u bolnicu gde je izdahnuo, uprkos nastojanjima da se održi u životu. Radikalni Narodni front za oslobodjenje Palestine je preuzeo odgovornost za ubistvo. Ta grupa je saopštila da je napad izvršen u znak odmazde zbog toga što je izraelska vojska prošlog avgusta ubila njihovog lidera Abu Alija Mustafu.

Izraelski premijer Ariel Šaron je rekao na specijalnoj sednici parlamenta da je palestinski lider Jaser Arafat odgovoran za ubistvo Rehavama Cevija. Gospodin Šaron je obeæao da æe Izrael “do gorkog kraja voditi ovaj rat protiv terorista i onih koji im pomažu“. Palestinske vlasti su izdale saopštenje u kome se osudjuje pomenuti napad na Cevija.

Sedamdeset petogodišnji ministar za turizam je bio poznat po svom dogmatskom stavu prema Palestincima. Nakon tog napada, Izrael je pooštrio putne restrikcije na Zapadnoj obali koje su bile olakšane ranije ove nedelje, u okviru sporazuma o prekidu vatre sa Palestincima.

XS
SM
MD
LG