Linkovi

Državni sekretar Kolin Pauel u Indiji - 2001-10-17


Posle sastanka sa indijskim premijerom i ministrom inostranih poslova, državni sekretar Pauel je rekao da su Indija i Sjedinjene Države “prirodni saveznici” i da dve države zajednièki rade na uèvršæivanju meðunarodne koalicije protiv terorizma. Pauel je izjavio da su Sjedinjene Države èvrsto rešene da dokrajèe teroristièku mrežu “Al kaide” i njene baze u Avganistanu: “Mi smo sada u Avganistanu usredsreðeni na iskorenjivanje mreže ‘Al kaide’; na prekidanje korišæenja Avganistana od strane terorista kao bezbedne zone i na okonèanje invazije na Avganistan koja se i dogaða kao posledica prisustva ‘Al kaide’; ostvariæemo sve te ciljeve.”

Pauel je ponovo izneo Indiji uveravanja da su nastojanja Sjedinjenih Država usmerena protiv sveukupnog terorizma: “Sjedinjene Države i Indija su ujedinjene protiv terorizma u celini, a time je takoðe obuhvaæen i terorizam koji je usmeren protiv Indije.”

Indija traži od Sjedinjenih Država da prošire svoju kampanju i obuhvate i kašmirske ekstremistièke organizacije, za koje Nju Delhi tvrdi da uživaju podršku Pakistana - što Islamabad demantuje. Kolin Pauel je ponovio poziv koji je izneo u Islamabadu - da dve države dijalogom reše razmimoilaženja oko Kašmira. Meðutim, i amerièki državni sekretar i indijski ministar inostranih poslova, nastojali su da umanje znaèaj ranijih komentara iznetih u Islamabadu, gde je Pauel rekao da je Kašmir središnje sporno pitanje izmeðu Indije i Pakistana. Ta primedba je izazvala nezadovoljstvo u Nju Delhiju. Ministar inostranih poslova Džasvant Sing, izjavio je da bez obzira što Indija i Sjedinjene Države ne moraju da se saglase u pogledu odreðenih pitanja, to neæe uticati na odnose dve države: “Sjedinjene Amerièke Države imaju i imale su svoj stav. Kao dve demokratske države mi možemo i da se ne saglasimo u nekom sluèaju, ali to ne treba da znaèi da treba da budemo neprijatni u pogledu tih neslaganja.”

Ministar Sing je takoðe umanjio važnost zabrinutosti zbog porasta zategnutosti u Kašmiru i rekao da je Indija predana jaèanju veza sa suparnièkim Pakistanom. Kolin Pauel je ponovio da Sjedinjene Države ostaju predane poboljšanju odnosa sa Indijom - što je trebalo da odagna nelagodnost u Indiji zbog novog savezništva izmeðu Vašingtona i Islamabada. Indija i Sjedinjene Države su takoðe potpisale sporazum o zajednièkoj borbi protiv meðunarodnog kriminala i terorizma.

XS
SM
MD
LG