Linkovi

Generalni štrajk uspeo samo delimièno - 2001-10-17


Iz razlièitih izvora i delova zemlje stizale su protivreène informacije o štrajku kojim Savez sindikata želi da iznudi povlaèenje Predloga zakona o radu iz skupštinske procedure. Predsednik ove sindikalne centrale Milenko Smiljaniæ izjavio je da je u razlièitim oblicima protesta 40 odsto zaposlenih, odnosno oko pola miliona radnika i za sutra najavio radikalne oblike sindikalne borbe – izlazak na ulice, a za èetvrtak – blokadu važnijih saobraæajnica. Mi æemo sa puno energije ovaj štrajk voditi i dalje i jedino što može da nas zadovolji da bi smo ga prekinuli jeste da se Zakon o radu povuèe iz procedure i da se onda doradi, rekao je Smiljaniæ.

Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" odluèio je da ne organizuje generalni štrajk a njegov potpredsednik Milan Nikoliæ izjavio je da u dogovoru sa Vladom Srbije treba da se naðu zajednièka rešenja.

Srpski ministar za rad i zapošljavanje Dragan Milovanoviæ ocenio je da štrajk nije uspeo i da uglavnom štrajkuju rukovodioci Saveza sindikata Srbije što pokazuje da štrajk nema podršku radnika.

Pažnju javnosti privlaèi i sudbina jednog od najveæih srpskih biznismena Bogoljuba Kariæa. Pošto je juèe pobegao iz zemlje zbog ugroženog života Kariæ je danas odluèio da se vrati u zemlju jer je od predstavnika najviših državnih organa dobio uveravanje da æe mu biti osigurana bezbednost. Neèelnik Javne bezbednosti MUP-a Srbije Sreten Lukiæ izneo je danas detalje bekstva porodice Kariæ. Gospoda Bogoljub i Sreten Kariæ napustili su zemlju u petak 12. oktobra u 15,15 sati sa aerodroma Beograd prema Beèu. Preporuèujemo gospodinu Kariæu da se vrati u zemlju i ako se oseæa nebezbednim da se obrati policiji a ona æe ga zaštiti kao i svakog drugog graðanina, rekao je Lukiæ.

Istovremeno, Okružno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od policije obaveštenja o poslovanju Kompanije "Braæa Kariæ", "Astra banke" i "Mobtel”–a kako bi se utvrdilo da li su pri tom poslovanju uèinjena krivièna dela i ko su njihovi poèinioci. Okružni tužilac Rade Terziæ kaže da Tužilaštvo posle izveštaja guvernera NBJ o navodnom prenosu sredstava na privatne raèune braæe Kariæ zahteva od policije da proveri pravni osnov po kome su ta sredstva prebaèena i da se provere razlozi emitovanja hartija od vrednosti koje je preduzeæe Mobtel izdalo na prilièno velike iznose, rekao je Terziæ.

Kako neki beogradski mediji javljaju i Haški tribunal interesuje se sa poslovanje Kariæeve kompanije na Kipru i njegove veze sa bivšim jugoslovenskim predsednikom Slobodanom Miloševiæem.

XS
SM
MD
LG