Linkovi

Izgledi za povratak na politièku scenu bivšeg avganistanskog kralja - 2001-10-15


Avganistanske izbeglice veæ više od 20 godina prave Pešavar svojim domom. Grad je žarište izgnanièke politike i intriga i to nikada više nego sada. Izgnani lideri koji su otišli dalje, sada su se vratili u Pešavar. Jedan od njih je Abdul Hak - svojevremeno jedan od mudžahedina ili pobunjenièkih komandanata koji su se borili sa sovjetskom armijom, koji su ulivali najviše straha. Sada poslovni èovek stacioniran u Dubaiju, pre više godina je otišao iz Pešavara zgaðen unutrašnjim borbama izmeðu nekadašnjih saboraca i nasiljem koje je preplavilo Avganistan ranih 1990. Abdul Hak je sada opet u Pešavaru, s namerom da ujedini avganistanske zaraæene frakcije. On kaže da je u vezi sa starim mudžahedinskim komandantima, pa èak i talibanskim zapovednicima koji su, kako tvrdi, izgubili veru u svoje voðe. Abdul Hak smatra da dugotrajni konflikt u Avganistanu može da se završi ukoliko se zaraæene frakcije u zemlji ujedine pod stegom kralja Zahira Šaha: “Neki talibanski komandanti su umorni i siti svog sistema za koji im je jasno da je propao. Oni traže promene. Stavite ih zajedno sa nekim plemenima i doneæete promene u Kabul. Dovedite kralja nazad u Avganistan i završite ovaj rat jednom za svagda.”

Kralj Zahir Šah je zbaèen s vlasti i otišao iz Avganistana 1973. Nikada se nije vratio. Abdul Hak ukazuje da to što se kralj tokom proteklih èetvrt veka nije mešao u avganistansku politiku znaèi da ga Avganistanci sada vide kao bolju alternativu od bilo koga drugog - za ujedinjenje svojih razjedinjenih frakcija: “Naravno, uvek æe biti neslaganja. Lièno ne mislim da ima bilo šta loše u ovoj vrsti konstrukrtivnog neslaganja. Poenta je to što je ovo što kralj radi stvaranje voðstva koje najveæem delu naroda pruža priliku da se ujedini. Ipak, nikada neæete imati stopostotnu podršku u pogledu tih stvari.”

Talibanske voðe u Avganistanu ismevaju ideju da kralj Zahir Šah igra ulogu mirotvorca. Pojedini izgnani lideri su izrazili zabrinutost zbog kraljevog dugog odsustvovanja iz politike. Pir Sajed Išak Gajlani je još jedan bivši istaknuti mudžahedinski voða, koji sada predvodi koaliciju pod imenom Savet za mir i jedinstvo Avganistana, stacioniranu u Pešavaru. Gajlani smatra da kralj Zahir Šah nije bio toliko odvojen od avganistanske politike koliko to neki veruju: “To uopšte nije taèno. On je uvek bio zainteresovan i umešan u avganistanske stvari. Takoðe, s vremena na vreme je izražavao zabrinutost za narod u Avganistanu.”

Veæina izgnanih avganistanskih politièkih lidera u Pešavaru kaže da želi da kralj Zahir Šah odigra ulogu u uspostavljanju mira u zemlji. Mnogi obièni Avgani kažu da i oni veruju da kralj može da pomogne. Ipak, mnogi - poput 23-ogodišnjeg Ramatule - ukazuju da obièni Avganistanci neæe podržati kralja, ukoliko on bude smatran pionom neke strane sile kao što su Sjedinjene Države: “Mladi u ovom trenutku vole kralja. Naši oèevi i dedovi su nam prièali da je vlast u Avganistanu bila veoma dobra u prošlosti, tako da i mi sada volimo kralja. Problem je ukoliko on doðe sa snagama Sjedinjenih Država.”

Ramatula, koji je nezaposlen, kaže da ništa ne bi voleo više nego da se vrati u svoj dom kod Džalalabada, u istoènom delu Avganistana, i pomogne u obnovi svoje zemlje. Ramatula objašnjava da bi voleo da Avganistan bude kao što je bio pre nego što se on rodio - kada je zemljom vladao kralj Zahir Šah. Meðutim, priznaje da mu je jasno da se to nikada neæe dogoditi. Sada, kaže Ramatula, najbolje što kralj Zahir Šah može da uradi jeste da upotrebi dane koji su mu preostali da pokuša da ujedini zaraæene frakcije u Avganistanu da bi obièni Avgani, kao što je i sam Ramatula, mogli da se vrate kuæi.

XS
SM
MD
LG