Linkovi

Pakistan - reagovanja na vazdušne udare u Avganistanu - 2001-10-15


Veæina radnji u pakistanskim pograniènim gradovima Kveti i Pešavaru je danas zatvorena - zbog nacionalnog štrajka na koji su pozvali islamski lideri, nezadovoljni zbog toga što je Pakistanska vlada podržala kampanju bombardovanja koju predvode Sjedinjene Države. Štrajk je imao uticaja i na druge gradove, ukljuèujuæi Džakobabad na jugu zemlje, gde je u juèerašnjim okršajima antiamerièkih demonstranata sa policijom jedna osoba poginula, a više od 20 povreðeno. Izvešava se da su u okolini grada i dalje na okupu stotine ljudi, razjarenih vestima da amerièko osoblje koristi lokalni aerodrom. Oèevici opisuju današnje napade na ciljeve u Avganistanu kao najjaèe u kampanji. Avganistanski vladajuæi Taliban je saopštio da je ubijeno više od tri stotine civila.

Nema nezavisnih potvrda takvih tvrdnji, mada je grupa stranih novinara u Avganistanu izvestila da je videla velika razaranja u selu za koje Taliban tvrdi da je sravnjeno sa zemljom u bombardovanju. Pakistanska štampa opširno izveštava o žrtvama èiji broj nije proveren, a verski lideri koriste te izveštaje da podgreju antiamerièko raspoloženje. Portparol Ministarstva inostranih poslova Rijaz Muhamed Kan je izjavio da je to jedan od razloga zbog kojih se Pakistan nada da æe vazdušni udari ubrzo da se završe: “Produžavanje vojnih operacija æe biti razlog za strepnju, jer produžujuæi kampanju uvek možete da oèekujete greške u kojima mogu da stradaju nedužni.”

Pakistan je ponovo naglasio da žali zbog bilo kog gubitka života nedužnih i portparol Kan je ukazao da pakistanski lideri oèekuju da æe ih amerièki državni sekretar izvestiti o napretku kampanje. Amerièki državni sekretar takoðe želi da umanji zategnutost izmeðu Indije i Pakistana zbog Kašmira, spornog himalajskog regiona na koji pretenduju obe strane. Pakistan daje diplomatsku podršku ekstremistima u tom regionu koji se bore protiv indijske vladavine i nedavni napadi u Kašmiru su samo poveæali zategnutost izmeðu dve strane.

XS
SM
MD
LG