Linkovi

Susret Bler - Mubarak - 2001-10-12


Britansiki premijer Toni Bler je ukazao da je važno da svet potpuno shvati “stvarnu” svrhu napada 11. septembra na Njujork i Vašington:“Svrha je bila da se stavi u pokret niz dogadjaja koji bi podelili ljude, Arape i Zapadnjake; koji bi podelili muslimansku veru i druge vere; koji bi podelili ljude u celom svetu. Naš odgovor mora biti da neæemo dozvoliti da budemo podeljeni. Biæemo ujedinjeni u našoj borbi da bi porazili medjunarodni terorizam.”

Govoreæi o vojnim napadima na talibanske vojne objekte i teroristièku mrežu al-Kaida u Avganistanu, premijer Bler je naglasio da ti napadi nikada ne bi trebalo da budu smatrani kampanjom zapadnih zemalja protiv Islama. Prema njegovim reèima, došlo je vreme da se pošteni ljudi širom sveta ujedine protiv terorizma. Egipatski predsednih Hosni Mubarak je naveo pred novinarima da se složio sa premijerom Blerom da bi zemlje trebalo da upotrebe sva neophodna sredstva da bi se uzdržale od pružanja utoèišta teroristièkim organizacijama. Predsednik Mubarak je kritikovao zapadne zemlje zbog davanja azila islamskim militantima koji su izbegli zatvorske kazne u vlastitim zemljama. Premijer Bler je predoèio u svom odgovoru da se u Britaniji pooštravaju zakoni o davanju azila, zakoni koji su, po njegovom priznanju - imali izvesne slabosti.

Predsednik Mubarak je podržao predlog premijera Blera da se održi konferencija o terorizmu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Predsednik Mubarak je takodje naglasio da svet neæe biti nikada bezbedan bez rezolucije o izraelsko-palestinskom problemu: “Suoèavamo se sa terorizmom u Avganistanu, ali bez sveobuhvatnog reženja izraelsko-palestinskog problema buduænost sveta æe biti veoma loša i na našoj planeti neæe biti bezbednosti u buduænosti.”

Premijer Bler je izrazio podršku palestinskoj državi koja bi bila ocrtana tokom procesa pregovora i davanja garancija ya bezbednost Izraela. Prema njegovim reèima, niko ne bi trebalo da sumnja u ogromnu važnost suživota Izraelaca i Palestinaca kao ravnopravnih partnera.

XS
SM
MD
LG