Linkovi

Sjedinjene Države u stanju pripravnosti - 2001-10-12


Sve agencije za zaštitu i sprovodjenje zakona u Americi stavljene su u najviši stepen pripravnosti pošto je federalni istražni biro - FBI - upozorio na, kako je reèeno, ”opštu opasnost“ od novih teroristièkih napada. Predsednik Buš je na sinoænjoj konferenciji za štampu pokušao da uveri Amerikance da njegova administracija èini sve sto može da zaštiti bezbednost zemlje i pozvao ih da nastave sa normalnim životom. Medjutim, on je rekao da sve sumnjive aktivnosti treba da budu prijavljene policiji.

Zvaniènici adminstracije ne daju nikakva obaveštenja o tome šta je nagnalo FBI da izda najnovije upozorenje. Medjutim, bivši struènjak za borbu sa terorizmom, Kristofer Vitkom, izjavio je u intervju mreži NBC da se upozorenje verovatno zasniva na èitavom nizu obaveštajnih izvora.

”Radi se o takozvanim ”obaveštajnim signalima“ koji stižu raznim vidovima komunikacija, ukljuèujuæi mobilne telefone, video snimke, ljude aktivne u obaveštajnim delatnostima, satelitske fotografije... Drugim reèima radi se o mnoštvu podataka iz svih moguæih izvora, širom sveta. To se kanališe preko obaveštajnih agencija, vojske, FBI-ja i dobija se ogromna kolièina informacija koja se onda obradjuje,“ kaže Kristofer Vitkom.

U medjuvremenu, Bušova administracija nastavlja akcije usmerene protiv pojedinaca i grupa koje pružaju finansijsku pomoæ teroristima. Sekretar za finansije Pol O*nil je objavio da su zamrznuta sredstva još 39 pojedinaca i organizacija osumnjièenih da daju finansijsku potporu teroristièkim grupama.

”Lista æe biti sve duža kako dobijamo nove informacije i stièemo jasniji uvid u složenu mrežu teroristièkog finansiranja. Rešeni smo da uskratimo teroristima sredstva za sejanje zla.“

Bušova adminsitracija je od teroristièkih udara na Njujork i Vašington, 11. septembra, zamrzla ukupno 24 miliona dolara. Paralelno sa tim akcijama, amerièki Kongres pokušava da pomogne domaæim kompanijama da se oporave od ekonomskih posledica tih udara. Senator Danijel Inoju, sa Havaja, države najteže pogodjene u domenu turizma, spada medju one zakonodavce koji traže hitne mere:

”Maloprodaja je najveæa privredna grana i najveæi poslodavac u Sjedinjenim Državama. Na drugom mestu je turizam. Ukoliko te privredne grane krenu nizbrdo, ekonomija Sjedinjenih Država æe krahirati,“ rekao je Inoju.

Medjutim, zbog velikog broja molbi za pomoæ iz savezne kase, ona možda neæe stiæi tako brzo.

XS
SM
MD
LG