Linkovi

Predsednik Buš potvrdio rešenost svoje administracije da uništi globalnu teroristièku mrežu - 2001-10-12


Predsednik je imao dva jasna cilja na svom sinoænjem susretu sa novinarima - da razuveri amerièku javnost i da potvrdi rešenost svoje administracije da uništi globalnu teroristièku mrežu. Pred televizijskim kamerama u istorijskom istoènom salonu Bele kuæe, predsednik Buš je na trenutke delovao sumorno, a na trenutke – veoma odluèno. Predsednik je zapoèeo konferenciju za štampu izveštajem o postignutim rezultatima u ratu protiv terorizma, ali je po tom priznao da je pretnja još jednog napada na Sjedinjene Države i dalje veoma ozbiljna. Predsednik je to rekao samo nekoliko èasova pošto je Federalni istražni biro izdao veoma uznemiravajuæe upozorenje o tome da možta predstoje neposredne terorisitièke akcije: “Mislim da Amerikanci shvataju da posle 11. septrembra živimo u drugaèijem svetu i da prihvataju svoju odgovornost u takvom svetu”.

Predsednik Buš je dodao da vlada èini sve što može da bi odbranila Ameriku od opasnosti, ali je pri tom naglasio da je najbolji naèin za uklanjanje pretnji da se uništi globalna teroristièka mreža, poèevši od organizacije Al-Kaida i talibanskog režima u Avganistanu, koji je podržava: “Ljudi me èesto pitaju - koliko dugo æe ovo da traje? Ova bitka æe da traje koliko god je potrebno da bi se Al-Kaida izvela pred lice pravde. To može da se desi sutra, ili za mesec dana, ili za godinu do dve. Ali, mi æemo savladati protivnika”.

Predsednik Buš je rekao da ne zna da li je organizator terorista - Osama bin Laden, živ ili ne. On je prethodno oznaèio bin Ladena kao glavnog osumnjièenog za teroristièke napade na Njujork i Vašington 11. septembra. Medjutim, na sinoænjoj konferenciji za štampu, predsednik je naglasio da se ne radi samo o borbi protiv pojedinca: “Nateraæemo ga na bežanje. Isteraæemno ga iz njegove peæine. I, na kraju æemo ga uhvatiti. Ali uspeh ili neuspeh ne zavisi od bin Ladena. Uspeh ili neuspeh zavisi od iskorenjivanja terorizma gde god postojao u svetu”.

Predsednik je više puta naglasio da probleme u vezi sa terorizmom posmatra na dugi rok. On je istakao da Amerika ne namerava da dopusti potpuni haos u Avganistanu ukoliko Taliban bude uklonjen sa vlasti. Predsednik je takodje po prvi put govorio o moguæoj ulozi UN u prelaznom periodu: “Bila bi to korisna uloga za UN da preuzmu takozvani proces izgradnje nacije. Ja bih to nazvao - stabilizacijom buduæe vlade - pošto naša vojna misija bude obavljena”.

Svoju prvu zvaniènu konferenciju za štampu predsednik Buš je održao taèno mesec dana posle teroristièkih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon, 11. septembra. Pošto je odgovorio na poslednje novinarsko pitanje, predsednik je zamolio predstavnike medija da ostanu na svojim sedištima pošto želi da kaže još nešto. Bio je to apel deci Amerike: “Tražimo od svakog deteta u Americi da zaradi ili da jedan dolar koji æe biti upotrebljen za pružanje hrane i medicinske pomoæi deci Avganistana”.

Amerièka vlada je veæ obeæala humanitarnu pomoæ u iznosu od 320 miliona dolara narodu Avganistana. Predsednik Buš kaže da je ovaj novi specijalni program pomoæi - “Deca pomažu deci “ naèin da mladi Amerikanci nauèe lekciju o moralnosti, pomaganju i ljubaznosti prema drugima.

XS
SM
MD
LG