Linkovi

Pentagon nastoji da uhvati bin-Ladena - 2001-10-11


Visoki funkcioneri odbrane demantuju tvrdnje da je amerièka vojna operacija u Avganistanu preduzeta sa jedinim ciljem da se uhvati Osama bin Laden. Glas Amerike je saznao da je u toku, ili je možda veæ završeno, planiranje specijalnih vojnih operacija za hvatanje osumnjièenog teroriste. Nikakve pojedinosti nisu poznate jer, kako kažu izvori u Pentagonu, informacije u vezi sa bin Ladenom dobijaju samo najviši funkcioneri Bušove administracije.

Medjutim, jedan dobro obavešteni izvor je preneo Glasu Amerike da se najviši funkcioneri administracije oèevidno pribojavaju da bi sledbenici proglasili bin Ladena muèenikom, ukoliko bi bio ubijen, i da bi to možda izazvalo niz pokušaja da osvete njegovu smrt. Isti izvor smatra da æe stoga amerièki vojnici, ukoliko im se ukaže prilika, pokušati da saudijskog disidenta uhvate živog. On bi tada mogao da bude doveden u Sjedinjene Države gde bi mu se sudilo za umešanost u prošlomeseène teroristièke napade, kao i neke ranije zloèine.

Sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, rekao je novinarima da su, posle èetvorodnevnog bombardovanja vojnih objekata Talibana i logora za obuku terorista bin-Ladenove mreže al-Kaida, stvoreni uslovi za, kako je rekao, trajniju kampanju protiv terorista u toj zemlji. Vojni analitièari smatraju da bi to moglo da znaèi ubacivanje amerièkih kopnenih snaga. Ali neki drugi izvori u amerièkim oružanim snagama smatraju da æe se sa napadima iz vazduha nastaviti, uz primenu specijalnih bombi za rušenje bunkera, peæina i drugih tvrdjenih uporišta. Cilj napada iz vazduha jeste da se teroristi i njihovi sledbenici nateraju u beg, što bi ih uèinilo podložnijim hvatanju.

XS
SM
MD
LG