Linkovi

Reagovanje Talibana na amerièku vojnu akciju - 2001-10-10


Talibanski ambasador u Pakistanu, Abdul Salam Zaif, izjavio je da amerièki i britanski vioni lete suviše visoko da bi mogli da budu pogodjeni od strane talibanske protivvazdušne odbrane, tvrdeæi da su njeni kapaciteti oèuvani. Zaif je to izjavio u trenutku dok su amerièki borbeni avioni vršili dnevne napade na ciljeve u Kandaharu, na jugu zemlje. Talibanske vlasti su istovremeno saopštile da su ukinule sva ogranièenja za akciju Osami bin Ladenu. Ranije su talibanske vlasti stavile Osamu bin Ladena, kako su izjavili, pod svoju “zaštitu”. Sada Taliban tvrdi da æe bin Laden imati odrešene ruke da vodi rat protiv SAD. Predstavnik bin Ladenove grupe Al-Kaida rekao je da æe zbog amerièkih udara na teroristièke ciljeve u Avganistanu Amerikanci moæi da oèekuju više teroristièkih napada u Sjedinjenim Državama. U izjavi za Glas Amerike, ambasador Zaif je rekao da izjave, kao što je ona koju je dao predstavnik Al-Kaide, ne mogu da odrede politiku zemlje, ali da sve dok Amnerika vodi akciju protiv cileva u Avganistanu, ni Amerikanci neæe biti sigurni.

”U saopštenju Al-Kaide se navodi da æe Amerika, ukoliko nastavi svoje napade na narod Avganistana, i ukoliko nastavi sa svojom politikom protiv muslimana i sama biti suoèena sa istim napadima. Ukoliko se nastavi ubijanje muslimana i pretnje muslimanskom svetu, reakcije neæe biti dobre,“ rekao je talibanski ambasador.

Predsedniik Buš i drugi svetski lideri su izjavili da udari imaju za cilj eliminisanje teroristièke pretnje koja dolazi iz Avganistana i da nisu usmereni protiv Avganistanaca i muslimana.

XS
SM
MD
LG