Linkovi

Pomoæ Avganistacima - 2001-10-10


Sjedinjene Države su u ratu sa pokroviteljima terorizma. Ipak, kao što je rekao predsednik Džordž Buš, “podjednako smo odluèni da poštujemo i pomažemo muškarce i žene koje ti režimi ugnjetavaju. Naš neprijatelj”, rekao je amerièki predsednik, “nije narod bilo koje zemlje, èak i kada njegovi lideri pružaju utoèište teroristima. Naš neprijatelj su sami teroristi i režimi koji ih kriju i podržavaju.”

Talibanski režim je pretvorio Avganistan u teren za obuku meðunarodnih terorista. Taliban unapreðuje terorizam u inostranstvu i sprovodi teror nad avganistanskim narodom, ugnjetavajuæi žene, progoneæi sve koji se razlikuju i izlažuæi milione gladovanju. Sjedinjene Države poštuju avganistanski narod, njegova uverenja, njegove obièaje i njegovu nezavisnost. “I mi æemo tom narodu pomoæi u ovom vremenu pometnje i krize u njegovoj zemlji”, rekao je predsednik Buš.

Izvodeæi vazdušne napade na teroristièke logore i talibanske vojne instalacije, avioni Sjedinjenih Država istovremeno bacaju hiljade paketa hrane direktno avganistanskom narodu. Kao najveæi izvoir prehrambene pomoæi Avganistanu, Sjedinjene Države pokazuju da ih ništa neæe odvratiti od humanitarne misije. Predsednik Buš je nedavno obelodanio dodatni paket pomoæi u iznosu od 320 miliona dolara ljudima u Avganistanu i onima koji su pobegli preko granice. Kao što je predsednik Buš rekao, Sjedinjene Države æe “dostaviti hranu i seme, vakcine i lekove, kamionima, pa èak i tegleæim životinjama”. “Pomaganje ljudima je velika potreba”, rekao je amerièki predsednik, “središnji deo jevrejske, hrišæanske i islamske tradicije, isto kao i mnogih drugih vera. Pomaganje je takoðe središnji deo amerièke tradicije.”

Èak kada se Sjedinjene Države bore sa zlim režimima, Amerikanci su plemeniti prema narodima koje ti režimi ugnjetavaju. Posle drugog svetskog rata, Sjedinjene Države su hranile i obnavljale Japan i Nemaèku i njihovi narodi su postali neki od amerièkih najbližih prijatelja i saveznika. U borbi koja je pred nama, Sjedinjene Države æe dejstvovati u skladu sa amerièkim idealima. Sjedinjene Države nude pomoæ i prijateljstvo avganistanskom narodu. Kao što je rekao predsednik Buš, “oni koji treba mnogo da strahuju su talibanski vladari i teroristi koje oni skrivaju”.

XS
SM
MD
LG