Linkovi

“Glasovi nade” – Kako amerièki umetnici odaju poštu žrtvama teroristièkih napada - 2001-10-10


Tina Klark (Tena Clark), dugogodišnji kompozitor i producent zatekla se na poslovnom putovanju u Njujorku 11. Septembra. Kako kaže, nikada neæe zaboraviti lica spasilaca koji su hrabro ušli u Svetski trgovinski centar pokušavajuæi da pomognu, da bi samo nekoliko minuta kasnije prisustvovala rušenju prvog oblakodera STC-a i smrti onih koji su se tamo zatekli. Gospodja Klark se odmah prikljuèila Crvenom krstu kako bi pomogla žrtvama, a potom, kako avionski prevoz nije radio kolima krenula kuæi u Kaliforniju. Put joj nije lako pao, kako sama kaže, plakala je od Njujorka do Kalifornije osecajuæi snažnu krivicu zbog napuštanja ranjenog grada.

Èvrsto je tada odluèila kako nesšto mora da preduzme. Više od godinu dana Tena Klark je radila na projektu “Glasovi nade”, èija je poruka mir i zajedništvo u svetu… Po povratku u prestonicu filma, Kaliforniju, odmah je okupila umetnike - reè je o poznatim glasovima - sa namerom da zaokruži davno zapoèet CD, ali na poseban naèin… Tina Klark je odluèila da napiše poseban aranžman za numeru “America the Beautiful” kako bi odala poštu poginulima: “Ono što sam pokušala da uradim je da osmislim verziju pesme “America the Beautiful” koja obuhvata raznolike muzièke stilove, i pokazuje razlièitost ljudi koji je izvode, jer dolaze iz razlièitih kulturnih miljea”.

Projekat æe biti prezentovan na CD-romu, koji, kada se sluša, obuhvata muziku od Lenona do Stinga, a kada se koristi preko kompjutera prikazuje snimke èuvenih govora istorijskih lidera od egipatskog predsednika Sadata do Èerèila, Mandele, Linkolna i Kenedija: “Svi smo mi stanovnici ove male planete i svi dišemo isti vazduh, i svi odgajamo svoju decu, i svi smo smrtni”. CD “Glasovi nade” æe biti pušten u prodaju sredinom novembra.

XS
SM
MD
LG