Linkovi

Sastanak islamskih zemalja - 2001-10-09


Mnogi politièki analitièari u arapskim zemljama i islamskom svetu izražavaju zabrinutost da æe se amerièka kampanja protiv Osame bin Ladena i teroristièke mreže Al Kaida proširiti van granica Avganistana. Oèekuje se da æe ministri inostranih poslova 57 zemalja èlanica Organizacije islamskih zemalja jasno izneti tu zabrinutost na sastanku u Dohi.

Generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa, izjavio je danas na egipatskom radiju da æe ministri inostranih poslova te organizacije -- koji se takodje sastaju u Dohi -- jasno i nedvosmisleno zauzeti stav protiv napada na bilo koju arapsku zemlju.

Održavajuæi stav generalnog sekretara, Amra Muse, omanski ministar inostranih poslova, Jusef bin Alavi, izjavio je u intervjuu èasopisu ”Tajm“ da se arapske zemlje, i pored toga što su predane borbi protoiv terorizma, svesrdno protive napadima na ciljeve u arapskim zemljama.

Oèekuje se da æe na sastanku Arapske lige i ministara inostranih poslova islamskih zemalja biti izraženi zvanièni stavovi o vojnim udarima na Avganistan i izraelsko-palestinskom sukobu.

Danas je egipatski predsednik Hosni Mubarak izjavio da je u direktnom kontaktu sa amerièkim predsednikom Bušom na koga apeluje da preduzme konkretne korake u pogledu stvaranja palestinske države.

”Mislim da predsednik Sjedinjenih Država misli ono što kaže, nakon što je objavio da priznaje potrebu stvaranje palestinske države. Ali, mislim da je prezauzet ovih dana. Nekoliko puta sam ga zamolio da preduzme korake. Trebalo bi da se stvori palestinska država. Problem Palestinaca bi trebalo da se reši. Za problem Bliskog istoka potrebno je sveobuhvatno rešenje,“ rekao je Hisni Mubarak.

Predsednik Mubarak je izjavio da je u više navrata rekao predsedniku Bušu da je izraelsko-palestinska kriza jedan od elemenata koji doprinose stvaranju terorizma u svetu.

XS
SM
MD
LG