Linkovi

Konferencija za štampu u Pentagonu - 2001-10-08


Funkcioneri Pentagona ocekuju detaljne ocene jucerasnjih vazdusnih napada u Avganistanu. No, sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je naglasio da su svi pogodjeni ciljevi bili vojne prirode:

“Bilo je dvadesetak ili tridesetak ciljeva,“ rekao je Ramsfeld, ”koji su uglavnom bili logori za obuku terorista, aerodromi, vojni avoni, radari protivavionske odbrane, protivavionske rakete i drugi tipicni vojni ciljevi.”

Ramsfeld je naveo da ni jedan talibanski vojni avion nije uspeo da uzleti pre ili za vreme napada. No, po njegovim recima, talibanske rakete zemlja - vazduh su bile ispaljivane na americke avione tokom napada. Ramsfeld je ukazao da ni jedan saveznicki avion nije pogodjen ili ostecen. Pored vazdusnih napada, dva dzinovska americka transportna aviona su bacila potrepstine dovoljne za skoro cetrdeset hiljada raseljenih ljudi. Ramsfeld je rekao da ljudima u udaljenim krajevima zemlje preti smrt od gladi. Direktor operacije vazdusne dostave pomoci pukovnik Robert Alardajs je izvestio novinare telefonom iz Nemacke da je ta operacija bila uspesna:

”Smatram da se moze reci da je ta misija potpuno uspela i da je bila prva rata pomoci u ukupnoj vrednosti od trista dvadeset miliona dolara koju je predsednik Bus obecao avganistanskom narodu,“ rekao je pukovnik Alardajs.

Svetlozuti paketici baceni iz aviona poznati su pod nazivom humaintarni dnevni obroci sadrze jela bez mesa, kao sto su pasulji i piirnac, paradajz sos i socivo, pored dvopeka i vocnih tabli.

XS
SM
MD
LG