Linkovi

NATO i napadi na Avganistan - 2001-10-08


Generalni sekretar NATO-a Dzordz Robertson je izjavio da clanovi saveza cvrsto stoje iza akcija koje su Sjedinjene Drzave i Britanija preduzele u Avganistanu:

“Saveznicke zemlje su potvrdile svoju spremnost da pruze pomoc prema potrebi.”

Robertson je naveo da su se ambasadori zemalja NATO-a slozili da izvidjacki avioni tipa AWACS, koje poseduje NATO, budu rasporedjeni u Sjedinjenim Drzavama da bi se americki izvidjacki avioni istog tipa mogli upotrebiti drugde:

“Saveznici su se slozili danas da se pet aviona NATO-a tipa AWACS, sa posadama, stacioniraju u Sjedinjenim Drzavama da bi pomogli u antiteroristickim operacijama.”

Tih pet izvidjackih aviona NATO-a, sada stacioniranih u zapadnoj Nemackoj, mogli bi se - po recima Robertsona - prestacionirati u Sjedinjene Drzave tokom sledeca dva dana. Robertson je naveo da ce francuski avioni AWACS zameniti avione NATO-a u nekim izvidjackim misijama u Bosni i Hercegovini. Robertson je takodje izvestio da su ambasadori zemalja NATO-a potvrdili punu podrsku –po njegovi recima - pazljivo usmerenim napadima na mrezu teroriste Osame bin Ladena zvanu al-Qaida i vojne instalacije talibanskog rezima u Avganistanu. Robertson je, medjutim, ukazao da NATO kao celina nije angazovan u toj kampanji.

“Jucerasnje akcije su izvrsila dva saveznika u u Severoatlanskom savezu. Drugi su obecali direktnu vojnu podrsku dok se ta operacija bude odvijala.”

Robertson ocekuje da ce Sjedinjene Drzave zatraziti od svojih saveznika dalju podrsku, nakon sto je NATO proglasio proslomesecne teroristicke napade u Njujorku i Vasingtonu za napade na sve zemlje NATO-a:

“Postoji veliki entuzijazam za ovu kampanju jer je to kampanja protiv zajednickog neprijatelja i svako zna da ce mogucnost da izvrsitelji zlodela 11. septembra izvrse nova zlodela biti znatna, ako oni ne budu pronadjeni i kaznjeni.“

Generalni sekretar NATO-a Robetson je takodje izvestio da ce ove nedelje doputovati u Vasington da bi izrazio punu podrsku NATO-a Sjedinjenim Drzavama u – kako je rekao - “casu nuzde.” djp

XS
SM
MD
LG