Linkovi

Napadnuto 30 teroristièkih i vojnih ciljeva u Avganistanu - 2001-10-08


Britanski ministar za odbranu Džefri Hun kaže da ciljevi napadnuti tokom prethodne noæi obuhvataju vojne aerodrome, položaje protivavionske odbrane i teroristièke logore. On je rekao da bi ta kampanja mogla da potraje i da bi mogla u buduænosti da obuhvati i kopnene trupe.

”Vojna akcija protiv terorizma je tek poèela. Mi i naši saveznici i partneri smo rešeni da iskorenimo terorizam gde god ga nadjemo. Rešeni smo da sprovedemo upornu, nepopustljivu i neprekidnu kampanju za postizanje naših ciljeva,“ rekao je Džefri Hun.

Naèelnik Generalštaba britanskih oružanih snaga, admiral Majkl Bojs, je objasnio ciljeve kampanje. On je rekao da je krajnji cilj da se unište teroristièke sposobnosti mreže al-Kaida, koja se smatra odgovornom za prošlomeseènu pogibiju više od pet hiljada ljudi u Sjedinjenim Državama.

”Udari imaju za cilj da se oštete, poremete i unište svi logori za obuku terorista al-Kaide,“ rekao je admiral Bojs. ”Istovremeno i oni elementi vojne strukture Talibana koji su omoguæili da se Avganistan koristi kao baza za terorizam širom sveta.“

Admiral Bojs je rekao da je ogromna pažnja posveæena izbegavanju civilnih žrtava, i da se 23 od 30 ciljeva nalazi u zabaèenim krajevima, daleko od gradova. Britanski admiral je takodje upozorio da æe borba protiv terorizma potrajati.

”Prošle noæi nije sproveden jedan usamljeni udar. Znamo da do poraza medjunarodnog terorizma i onih koji ga podržavaju neæe doæi ni lako ni brzo. Naše oružane snage su spremne za dugotrajnu akciju i rešene su da u potpunosti doprinesu pobedi, koja æe - u to sam uveren - na kraju biti naša,“ rekao je naèelnik Generelštaba britanskih oružanih snaga

Dok je admiral Bojs to govorio, Britanija je u podruèje Avganistana uputila špijunske avione i avione-tankere koji æe se ukljuèiti u operacije narednih dana.

XS
SM
MD
LG