Linkovi

Amerièka prethodnica stigla u Uzbekistan - 2001-10-07


Veruje se da su avioni koji su sleteli u Uzbekistan dopremili prethodnicu pešadijskih snaga koje æe uèestvovati u amerièkim operacijama u susednom Avganistanu. Taliban je zapretio da æe preduzeti invaziju na Uzbekistan ako ta zemlja bude uèestvovala u napadima, predvodjenim Sjedinjenim Državama.

Ranije juèe, talibanske snage su otvorile vatru na neidentifikovani avion iznad Kabula, ali po svemu sudeæi nisu ga pogodili. Taliban je izrazio uverenje da se radilo o najmanje jednom amerièkom špijunskom avionu. Pentagon nije komentarisao dogadjaje u Uzbekistanu i Kabulu, u skladu sa politikom da ne objavljuje pojedinosti o operacijama nagomilavanja amerièkih oružanih snaga oko Avganistana.

U okviru drugog razvoja dogadjaja, amerièke oružane snage su lansirale jedan satelit za koji se smatra da je sposoban da sa velike visine prati razlièite aktivnosti u Avganistanu. Raketa tipa Titan 4B uzletela je u petak, iz vazduhoplovne baze Vandenburg, u Kaliforniji, kako bi lansirala satelit za raèun Nacionalne osmatraèke službe, koja deluje u sastavu amerièkog Sekretarijata za odbranu. Za tu službu se smatra da je specijalizovana za prikupljanje snimaka i prisluškivanje komunikacija, kao što su telefonski razgovori, sa velike razdaljine.

XS
SM
MD
LG