Linkovi

Pakistan zadovoljan dokazima dostavljenim od SAD - 2001-10-04


Dan pošto su pakistanski zvaniènici od Sjedinjenih Država dobili iscrpne dokaze o povezanosti saudijskog izgnanika Osame bin Ladena sa prošlomeseènim teroristièkim napadima u Sjedinjenim Državama, predstavnik pakistanskog ministarstva inostranih poslova, Riaz Mohamed Kan je dokaze ocenio veoma uverljivim: “Taj materijal svakako pruža dovoljno osnova za podizanje sudske optužnice”.

Kan je zatim rekao da dokazi podupiru rezoluciju Ujedinjenih nacija u kojoj se saudijski izgnanik Osama bin Laden i njegova mreža Al-Kaida povezuju sa terorizmom. Dokazni materijal, rekao je Kan, odnosi se na teroristièke napade 11. septembra u Sjedinjenim Državama i na ranije teroristièke akte, koje su izvršili – kako se navodi -- Bin Laden i èlanovi njegove Al-Kaide.

Portparol pakistanskog ministarstva inostranih poslova je takoðe rekao da su amerièki funkcioneri najavili da æe pružiti dodatne dokaze kako bude dalje napredovala istraga teroristièkih napada. Amerièki zvaniènici su dokazni materijal dosada pokazali samo bliskim saveznicima i koalicionim partnerima, koje je Vašington okupio u nastojanju da privoli Taliban da predaju Osamu bin Ladena i èlanove njegove organizacije Al-Kaide. Riaz Mohamad Kan je izjavio da bi amerièki zvaniènici trebalo da iznesu te dokaze pred širu javnost. No, napomenuo je da s obzirom na osetljivost velikog dela dokaza, razume amerièko stanovište o tome: “Smatramo da bi bilo korisno izneti dokaze pred širu javnost, jer bi se time ojaèala argumentacija Sjedinjenih Država da treba preduzeti odgovarajuæe akcije protiv ljudi koji su odgovorni za teroristièka dela. No, radi se o poverljivim stvarima i drugim aspekatima, i na Sjedinjenim Državama je da odluèe do koje mere žele da obelodane te dokaze pred meðunarodnom zajednicom.”

Kan je izjavio da æe britanski premijer Toni Bler sutra doputovati u posetu Islamabadu na -- kako se izrazio -- radni sastanak sa pakistanskim predsednikom, generalom Pervezom Mušarafom i takoðe rekao da mu nije poznato da li æe britanski premijer održati sastanak sa talibanskim funkcionerima tokom posete Islamabadu.

XS
SM
MD
LG