Linkovi

Globalne posledice napada na Svetski trgovinski centar - 2001-10-03


U njujorškom Svetskom trgovinskom centru bile su smeštene kancelarije 430 poslovnih firmi i 50,000 službenika. Dva tornja i još jedna zgrada u tom kompleksu srušeni su do temelja dok se još uvek ne zna ukupan broj nestalih osoba. Trgovinski centar se nalazio u srcu njujorške finansijske cetvrti i u njemu su bile smeštene neke od najveæih svetskih banaka, osiguravajuæih i investicionih kompanija. Tu su se takoðe nalazile graðeviske firme, putnièke agencije, advokatske kancelarije, predstavništva telekomunikacionih kompanija i vladini uredi. Tu su radile stotine, možda hiljade stranaca. Predstavnik japanske ambasade u Vašingtonu, Kohei Saito kaže da je u Svetskom trgovinskom centru bilo zaposleno oko 220 Japanaca koji su predstavljali 32 japanske banke i osiguravajuæa društva: “Japanski generalni konzulat u Njujorku, japanska ambasada u Vašingtonu, japanska vlada i kompanije proveravaju da li su ljudi koji su radili u tim kancelarama bezbedni. Još uvek nedostaje 21 osoba, i dalje pokušavamo da ustanovimo da li su na bezbednom”.

Kohei Saito dalje kaže da funkcioneri japanske ambasade i konzularnih misija nisu mogli da ustanove da li se možda u nekoj od njujorških bolnica nalazi neki povreðeni japanski državljanin. Najveæa japanska banka Fudži zauzimala je èetiri sprata u južnom tornju trgovinskog centra, a Saito kaže da je banka pretrpela ogromne gubitke. U Svetskom trgovinskom centru svoja predstavništva su takoðe imali kompanije iz Kine, Južne Koreje, Tajlanda, Britanije, Francuske, Libana, Meksika i Kanade. Savetnik za štampu kineske ambasade u Vašingtonu, Žang Juan Juan kaže da je 18 kineskih kompanija imalo urede u trgovinskom centru. Žang je prvo izrazio svoje sauèešæe Amerikancima koji su žrtve teroristièkog napada i dodao da kineski narod saoseæa sa njihovom tugom i žalošæu: “Nismo uspeli da uspostavimo vezu sa kineskim kompanijama koje su tamo imale urede, pa smo veoma zabrinuti za njihovu sudbinu. U Svetskom trgovinskom centru je radilo izmeðu 30 i 40 kineskih državljana”.

Britanska kompanija Regus Biznis senters, imala je kancelarije na 93. spratu i njenih pet službenika se vode kao nestali. Kompanija se bavila organizovanjem predstavništava za druge firme i mnogi od njih su bile stanari Svetskog trgovinskog centra. Nemaèka Komercbanka je takoðe imala predstavništvo u trgovinskom centru, ali preselila se nedavno u drugu zgradu u Njujorku. Predstavnik banke kaže da je veoma zadovoljan što novinarima može da kaže da njegova banka nije pogoðena tragedijom. Pored nestalih u Njujorku, strani državljani su nastradali i u otetim avionima. Kineski diplomata Žang kaže da je jedan stariji kineski braèni par bio u avionu koji je poleteo sa vašingtonskog aerodroma Dalas i udario u zgradu Pentagona: “Vraæali su se kuæi u Kinu pošto su bili u poseti æerci, zetu i unucima.”

Meðu 226 nastradalih putnika i èlanova posade zlosreænih aviona bilo je japanskih, irskih, libanskih i kanadskih državljana.

XS
SM
MD
LG