Linkovi

Taliban ne želi rat i traži dokaze o umešanosti bin Ladena - 2001-10-03


Talibanski ambasador u Pakistanu, mula Abdul Salam Zaif, je danas izjavio za kablovsku televizijsku mrežu CNN da Taliban traži dokaz o bin Ladenovoj umešanosti. Sjedinjene Države su ono što smatraju dokazima o njegovoj umešanosti poslale saveznicima, ali odbijaju da te informacije podele sa Talibanom. Predsednik Buš i britanski premijer Toni Bler (Tony Blair)su upozorili talibanske vlasti da predaju osumnjièene teroriste ili se suoèe sa vojnim napadom. Predsednik Buš je rekao da sa Talibanom neæe biti pregovora, dodajuæi da je Amerika na oprezu zbog moguæih novih teroristièkih napada.

Ranije juèe, premijer Bler je rekao da Taliban ima samo jedan izbor - da preda teroriste ili da bude svrgnut sa vlasti. Govoreæi na godišnjoj konferenciji svoje Laburistièke stranke, u Brajtonu, gospodin Bler je rekao da æe vojni napadi na Avganistan biti usmereni na vojne ciljeve i teroristièke logore za obuku i da æe biti uèinjeno sve da se izbegnu civilne žrtve. On je dodao da je opasnost od odustajanja od akcije daleko veæa od bilo kakve opasnosti koja bi mogla da se pojavi posle akcije protiv terorista.

Juèe je predsednik Buš razgovarao telefonom sa kanadskim premijerom Žanom Kretjenom, u okviru nastojanja da ojaèa podršku amerièkoj koaliciji za borbu protiv terorizma. Amerièki predsednik je takodje najavio da æe u èetvrtak biti otvoren Nacionalni aerodrom u Vašingtonu, koji je zbog bezbednosti zatvoren još od 11. septembra.

XS
SM
MD
LG