Linkovi

Predsednik Buš o kampanji protiv terorizma - 2001-10-02


Predsednik Buš je naveo da je napredak ostvaren na mnogim frontovima, napomenuvši da je dotok novca teroristièlkim grupama zaustavljen, da se amerièke oružane snage rasporedjuju i da mnoge druge zemlje izražavaju podršku Americi. “Ova moæna nacija se neæe smiriti dok ne zaštitimo sebe, naše gradjane, i sve ljude koji vole slobodu širom sveta,” rekao je predsednik Buš, dodavši da æe neke pobede biti postignute lako, a druge teško.

Oèigledno imajuæi u vidu rezultate anketa prema kojima mnogi Amerikanci žele brzu akciju, predsednik je rekao da se sada radi o drugaèijoj vrsti rata.“Mi smo strpljiva nacija, nacija koja posmatra stvari na duži rok, nacija koja shvata da æe, da bi sloboda prevladala, oni koji su poèinili zlo biti prisiljeni da beže i da æe na kraju biti izvedeni pred lice pravde," objasnio je predsednik Buš.

On je naglasio da se rat protiv terorizma ne vodi samo protiv osumnjièenog organizatora teroristièkih akcija, Osame bin Ladena. i njegove organizacije Al-Kaida. Kao primer jer naveo da su amerièke vlasti uhapsile prošlog vikenda osobu osumnjièenu za umešanost u otmicu jednog amerièkog putnièkog aviona iznad Pakistana 1986. godine u kojoj su dva amerièka državljanina izgubila život. Predsednik Buš je nazvao ovog osumnjièenog, koji je veæ proveo 14 godina u pakistanskom zatvoru - “poznatim teroristom”, rekavši da je on i dalje tražen u Sjedinjenim Državama zbog smrti dva amerièka državljanina: “Ovaj terorista, èije ime je Zaid Hasan Safarini, nije povezan sa Al-Kaidom, ali je njegovo hapšenje primer šireg rata protiv terorizma koji nameravamo da vodimo.“

Predsednik Buš je izneo svoje komentare prilikom posete Federalnoj agenciji za ispomoæ u vanrednim situacijama. Službenici te agencije su uglavnom pomagali Amerikancima posle prirodnih katastrofa, ali sada, kako je rekao predsednik Buš, pomažu naciji da se oporavi od akata rata.

XS
SM
MD
LG